Wasa Aktiebankin talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wasa Aktiebankin talo Esplanadin puistosta nähtynä.

Wasa Aktiebankin talo on Helsingin Kaartinkaupungissa Eteläesplanadin ja Kasarmikadun kulmauksessa (Eteläesplanadi 12 – Kasarmikatu 27) sijaitseva rakennus, jonka rakennutti alun perin Wasa Aktiebank -pankki omaksi konttorikseen vuosina 1898–1899. Sen suunnitteli arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna yhdessä ruotsalaisen arkkitehti John Settergrenin kanssa.[1][2] Rakennus on vielä nykyäänkin pankkikäytössä, sillä siellä sijaitsevat Pohjola Varainhoidon sekä The Royal Bank of Scotlandin konttorit.

Wasa Aktiebankin talon arkkitehtuuri edustaa uusrenessanssia, jonka innoittajina ovat Venetsian ja Espanjan renessanssipalatsit. Suorempana esikuvana on Tukholman keskustassa sijaitseva Hallwylin palatsi, jonka on suunnitellut Isak Gustaf Clason. Julkisivumateriaalina on käytetty Orsan hiekkakiveä, joka tuotiin Ruotsin Taalainmaalta.[1][2] Eteläesplanadin puoleisen julkisivun yläosaan on veistetty Wasa Aktiebankin kotikaupunkiin viittaava Vaasan vaakuna.[2] Alun perin vain talon ensimmäinen kerros oli toimistokäytössä ja muissa kerroksissa oli ylellisiä asuntoja. Wasa Aktiebank sulautui vuonna 1920 osaksi Suomen Liittopankkia ja myöhemmin edelleen Helsingin Osakepankkia (HOP). Talon sisätiloja uudistettiin useaan kertaan 1930–1970-luvuilla, jolloin asunnot muutettiin toimistokäyttöön. HOP:n jälkeen talossa on toiminut muun muassa Handelsbankenin konttori.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Eeva Järvenpää: Ministeriöt ja virastot levittäytyivät Pyöriäisen kortteliin Helsingin Sanomat 10.2.2007. Viitattu 6.2.2021.
  2. a b c Anu Latva-Aho: Historian havinaa: Wasa Aktiebankin renessanssipalatsi toi tuulahduksen Italiaa Helsinkiin Viisas raha 12.12.2019. Viitattu 6.2.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]