Warmachine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Warmachine
Pelaajia 2 tai enemmän
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 30– min
Monimutkaisuus korkea
Strategisuus korkea
Satunnaisuus keskitaso (arpaonni)

Warmachine on Privateer Pressin tekemä steampunk-miniatyyripeli.[1]

Peliä pelataan metallisilla ja muovisilla Privateer Pressin tuottamilla miniatyyreillä. Pelissä ohjataan sotilashahmoja Iron Kingdoms-fantasiamaailmassa. Taistelut käydään kilpailevien valtakuntien välillä. Kunkin joukon johdossa toimii Warcaster, soturivelho, joka ohjastaa höyryllä toimivia robotteja, ns. Warjackejä. Joukot koostuvat ihmisistä ja fantasiakansoista.

Vuonna 2004 Warmachine voitti Origins Awardin parhaasta fantasiapelin miniatyyrisäännöistä ja parhaasta miniatyyrien tuotantosarjasta 2003. Vuonna 2005 Warmachine voitti vuoden peli -palkinnon Origins Awardin.

Warmachinea voidaan pelata yhdessä sen sisarpelin HORDES kanssa.

Joukot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warmachinea leimaava piirre ovat warcasterit ja warjackit. Warjackit ovat sotatoimiin suunniteltuja magiaa ja teknologiaa yhdistäviä koneita. Tavallisimmin warjackeissa käytetään polttoaineena hiiltä, ja ohjausyksikkönä toimi mystinen supertietokone ’aivot’, jota kutsutaan cortexiksi. Ne ovat vahvasti panssaroituja ja kantavat usein ylimitoitettuja aseita. Warjackit toimivat raskaana panssarijoukkoina, kuten panssarivaunut nykyarmeijoissa. Warjackit ovat vahvempia ja kestävämpiä kuin jalkaväki, mutta kalliimpia.

Warcasterit ovat keskeinen osa peliä. He ovat voimakkaita velhoja, joilla on taito johtaa warjackejä telepaattisesti. Warcasterit toimivat useissa tehtävissä: He voivat keskittää tahtonsa warjackin toimintaan parantaen sen taistelukykyjä tai johtaa sotajoukkoa. Warcasterit ovat lisäksi voimakkaita sotureita.

Warcasterien ja warjackien lisäksi taistelujoukko koostuu monenlaisista jalka- ja ratsuväkijoukoista. Joukkotyyppejä ja toimintamalleja on useita aina yksinään kulkevista salamurhaajista ryhmittymissä kulkeviin hilparimiehiin ja kevyisiin kenttätykkeihin.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin suunnittelijat painottavat aggressiivista hyökkäyspeliä ja linnoituksessa puolustaminen onkin huono idea. Pelin tekijät ja pelaajat puhuvat ’Sivu viidestä’, jolla viitataan sääntökirjan sivuun viisi, jossa pelin filosofia esitetään. Lyhyesti sivu viisi voidaan tiivistää pelin iskulauseeseen: ”Play Like You've Got A Pair“.

Warmachinella on paljon yhteisiä piirteitä muiden miniatyyripelien kanssa. Armeija koostuu useista yksiköistä, jotka voivat toimia omalla vuorollaan. Yksi yksikkö voi liikkua ja tehdä yhden tai useamman toiminnon, kuten korjata warjackia tai lyödä vastustajaa lähietäisyydellä. Warmachinen ainutlaatuinen ominaisuus on ns. fokuspisteiden käyttö. Jokaisella vuorolla warcasterilla on tietty määrä focusta, joka kuvaa hänen maagista voimaansa. Vuoron alussa fokusta voidaan jakaa warjackeille tai casterille itselleen. Warjack voi focuspisteitä käyttämällä osua paremmin, tehdä enemmän vahinkoa tai suorittaa erikoistoiminnon, joka on muutoin siltä kielletty. Toisaalta warcaster voi fokuksella loitsia tai samoin parantaa omaa toimintaansa. Fokuksen jako onkin usein määräävä tekijä voiton ja häviön välillä.

Jokaisella warcasterilla on yksilöllinen kerran pelissä käytettävä ’feat’. Usein featin vaikutus on valtava ja sen käyttö on erittäin tärkeä tekijä pelissä. Usein erinomaisella featilla varustetut warcasterit ovat heikompia taistelussa tai loitsimisessa ja toisinpäin.

Iron Kingdoms[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warmachine sijoittuu Caen maailmaan, Immorenin mantereen läntiselle osalle. Läntinen Immoren jakautuu poliittisten faktioiden kesken:

Cygnar, Ord, Llael ja Khador ovat mantereen merkittävimmät ihmiskuningaskunnat. Kollektiivisesti näitä kutsutaan Iron Kingdomsiksi. Valtiot muodostuivat Corvus-sopimusten pohjalta neljäsataa vuotta sitten mantereen vapauduttua Orgothien vallasta. Khadorin vahva hallitsija haluaa palauttaa heidän valta-asemansa. Alun perin Llaelia vastaan suunnattu kampanja onnistui Cygnarin interventiosta huolimatta. Nyt käynnissä ovat taistelut Cygnarin pohjoisella rajalla. Ord on päättänyt pysytellä neutraalina konfliktissa.

Protectorate of Menoth on historiallisesti osa Cygnaria. Teknisesti se on yhä osa kuningaskuntaa, mutta käytännössä he ovat suvereeni valtio. Protektoraatin ajatus on olla valtio Menothin uskonnolle, joka on historiallisesti vanhempi kuin modernit virtaukset. Äskettäin protektoraatti kävi irtaantumissodan Cygnaria vastaan, eivätkä rajakahakat ole poikkeuksellisia. Nyt käynnissä on ristiretki pohjoiseen.

Cryx sijaitsee saaristossa Cygnarin rannikolla. Heitä johtaa lohikäärmeisä Toruk. Hän on kaikkien lohikäärmeiden isä ja Cryx on olemassa vain hänen tarkoituksiaan varten. Elävät kuolleet ovat orjia tässä pelissä. Cryx ei kuormita kävijöitä turhilla moraaliseikoilla ja se tekeekin siitä turvapaikan piraateille ja muille kammotuksille. Ryöstöretket mantereelle saavat täältä tukea ja suojaa.

Ios on haltijoiden sulkeutunut valtio. He eivät siedä pientäkään rajaloukkausta eivätkä suostu vuorovaikutukseen. Kuitenkin viime aikoina ihmisille tuntemattomasta syystä heidän armeijansa ovat siirtyneet sotimaan Khadorin maaperälle. He suorittavat kirurgisia iskuja, eikä usein olla varmoja mikä taho tuhon on tehnyt.

Rhul on kääpiöiden asuttama vuoristo solineen. He ovat pysytelleet neutraaleina Cygnarin ja Khadorin välisessä sodassa. He ovat kuitenkin huolestuneita Khadorin menestyksestä ja heidän palkkasoturinsa toimivatkin enimmäkseen eteläisellä puolella.

Osapuolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cygnar on vauras ja teknologinen edelläkävijä Iron Kingdomissa. Cygnarin aseteknologia on vartaansa vailla. Cygnarin specialistit ovat valjastaneet mystisen sähköisen energian, jolla he sekoittavat warjackien cortexit tehden niistä käyttökelvottomia. Huomattavia Cygnarilaisia warcastereita ovat muun muassa Lord Commander Coleman Stryker ja Major Victoria Haley.

Khador on imperialistinen ja laajentumishaluinen valtio pohjoisessa. Heidän warjackinsa ovat pelin hitaimpia. Nopeuden kääntöpuolena ne ovat raskaasti panssaroituja ja tekevät valtavaa vahinkoa. Ne muistuttavatkin suunnitteluperiaatteiltaan Neuvostoliiton panssarivaunuja. Khadorilainen jalkaväki ei ehkä ole yhtä hyvin koulutettua kuin eteläisen vastustajansa, mutta he ovat karaistuneita ja kykenevät tasaväkiseen taistoon. Khadoria erikoisuus on jäämagia, jolla he pysäyttävät liian lähelle pyrkivät. Huomattavia Khadorilaisia warcastereita ovat muun muassa Sorscha Kratikoff ja Orsus ”The Butcher” Zoktavir.

Protectorate of Menoth kuului vasta äskettäin Cygnarin kuningaskuntaan. Protektoraatti on uskonnollisten fanaatikkojen johtama teokratia, joka saa todellisen maailman fanaatikot näyttämään kuoropojilta. Heidän jalkaväkensä ja warjackinsa ovat ehkä heikoimpia koko pelissä, mutta protektoraatti omaa jumalallisen hyvät mahdollisuudet parantaa yksiköittensä toimintaa. Protektoraatin spesialistit pyrkivät sytyttämään vastustajansa tuleen. Tarpeeksi pisteitä käyttämällä he saavat pelin parhaat, joskin kalleimmat, joukot käyttöönsä. Huomattavia protektoraatin warcastereita ovat muun muassa Grand Exemplar Mikael Kreoss sekä protektoraatin johtaja itse, Hierarch Severius.

Cryx on elävien kuolleiden valtakunta, joita johtavat ikuiset Lich lordit. Heidän voimansa tulee Torukilta, lohikäärmeiden isältä. He ovat mustan magian mestareita, eivätkä kuolleet pysy kauan levossa heidän ollessaan läsnä. Heidän joukkonsa koostuvat kuolleiden laumoista ja kostonhaluisista hengistä. Toisin kuin yleensä elävillä kuolleilla on tehtävä: Etsiä ja tuhota Torukin lapset. Heidän warjackinsa ovat ketteriä ja kevyesti panssaroituja. Huomattavia Cryxin warcastereita ovat muun muassa Wraith Witch Deneghra ja the Lich Lord Asphyxious.

Mercenaries ovat palkkasotureita. Kun raha puhuu vaihtuvat lojaalisuuden siteet. Faktio koostuu värikkäistä toimijoista aina halvoista kurkunleikkaajista ylhäisiin Laelilaisiin vastarintaliikkeen ylimyksiin. Palkkasotureita voi pelata joko itsenäisenä joukkona tai heitä voi palkata muihin armeijoihin. Palkkasoturit koostuvat neljästä ryhmittymästä: ’High born covenant’ ovat Laelilaisia vastarintaliikkeen taistelijoita, ’Pirates’ ovat merirosvoja, ’Seaforge comission’ ovat kääpiöitä ja ’four star syndicate’ ovat sattumanvaraista pohjasakkaa.

Retribution of Scyrah edustaa vihaisia haltijoita. Tyypillisessä fantasiamaailmassa haltijat ovat mystisiä metsän asukkaita, mutta Caenissa he ovat korviin asti panssaroituja fanaatikkoja, jotka on varustettu kiväärein, napalmilla ja kahdenkäden miekoilla. Haltijat ovat kuolemassa sukupuuttoon, sillä heidän jumalansa ovat kadonneet tai kuolleet. Mahdollisesti ihmisvelhojen ilmaantuminen samaan aikaa, kuin jumalat katosivat, on yhteensattuma jota ei voida jättää huomiotta. Jotta he voisivat elää on ihmisten velhot tapettava. Sitä paitsi varoitimme heitä. Toisin kuin primitiivisillä ihmisillä heidän warjackinsa toimivat mystisellä ley-energialla, eivätkä hiilellä. Huomattavia retribuution warcastereita ovat muun muassa Dawnlord Vyros ja Adeptis Rahn.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen sääntökirja Warmachine: Prime julkaistiin 2003. Päivitetty versio Warmachine: Prime Remix julkaistiin 2007. Kaikki seuraavat julkaisut ovat laajennuksia Primeen. Jokaisessa laajennuksessa peliin tuodaan lisää yksiköitä, warjackeja, warcastereita ja sooloja. Joissakin laajennuksissa peliin ollaan lisätty uusia yksikkötyyppejä, kuten ratsuväki.

 • Warmachine: Prime – 2003
 • Warmachine: Escalation – 2004
 • Warmachine: Apotheosis – 2005
 • Warmachine: Superiority – 2006
 • Warmachine: Prime Remix – 2007
 • Forces of Warmachine: Pirates of the Broken Coast – 2007
 • Warmachine: Legends – 2008
 • Forces of Warmachine: Retribution of Scyrah – 2009
 • Warmachine Mk2 – Tammikuu 2010
 • Forces of Warmachine: Cygnar – Helmikuu 2010
 • Forces of Warmachine: KhadorMaaliskuu 2010
 • Forces of Warmachine: Protectorate of Menoth – Huhtikuu 2010
 • Forces of Warmachine: CryxKesäkuu 2010
 • Forces of Warmachine: MercenariesHeinäkuu 2010
 • Warmachine: Wrath – Kesäkuu 2011
 • Warmachine: Domination 2011
 • Warmachine: Colossals – Heinäkuu 2012
 • Forces of Warmachine: Convergence of Cyriss – Heinäkuu 2013
 • Warmachine: Vengeance – Helmikuu 2014

Mk2:ssa säännöt kirjoitettiin uudestaan. Sääntöjen lisäksi yksiköiden tasapainoa korjattiin. Uudistuksessa vanhat mk1 kortit vanhentuivat ja pelaaja tarvitsee uudet mk2 kortit peliin. Uudistetut kortit voi ostaa erikseen ja ne tulevat figuurien mukana.

Huhtikuussa 2009 Privateer press julisti avoimen testauskauden Mk2 säännöille. Pelaajat saivat ladata kehityksessä olevat säännöt PP:n sivuilta testaustarkoituksissa ja kommentoida peliä, tasapainoa ja mahdollisia virheitä.

Elokuussa 2008 Privateer Press ilmoitti tulevasta Warmachine tietokonepelistä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Battle Collage Newbie page battlecollege.wikispaces.com. Arkistoitu 28.12.2011. Viitattu 25.1.2012. (englanniksi)
 2. Warmachine Video Game Announced At Gen Con Privateer Press. 25 elokuu 2009. Arkistoitu 6.10.2011. Viitattu 25.1.2012. En

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Warmachine