Warframe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Warframe
Kehittäjä Digital Extremes[1]
Julkaisija Digital Extremes
IAHGames (Kaakkois-Aasia) (PC)
Jakelija Steam, Microsoft Store, Epic Games Store, Nintendo eShop ja PlayStation Store
Ohjaaja Steve Sinclair
Scott McGregor
Tuottaja Dave Kudirka
Pat Kudirka
Suunnittelija Ben Edney
Mitch Gladney
Joey Adey
Käsikirjoittaja James Silvia-Rogers
Taiteilija Michael "Mynki" Brennan
Ron Davey
Mat Tremblay
Säveltäjä Keith Power
George Spanos
Pelimoottori Evolution Engine
Julkaistu Microsoft Windows
 • NA 25. maaliskuuta 2013
PlayStation 4
 • NA 15. marraskuuta 2013
 • EU 29. marraskuuta 2013
 • JP 22. helmikuuta 2014
Xbox One
 • NA 2. syyskuuta 2014
 • EU 2. syyskuuta 2014
Nintendo Switch
 • NA 20. marraskuuta 2018
 • EU 20. marraskuuta 2018
 • JP 20. marraskuuta 2018
Lajityyppi kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli, yhteistyöpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
Alusta Nintendo Switch, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Hinnoittelutapa ilmaispeli / mikromaksut
Jakelumuoto digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Warframe on Digital Extremesin kehittämä ja julkaisema kolmannen persoonan ammuntapeli, joka on julkaistu vuonna 2013 Windowsille ja myöhemmin Nintendo Switchille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.[2]

Peli on verkossa pelattava ilmaispeli, jossa on yhteistyömuoto. Pelin sisällä voi mikromaksuilla ostaa pelin omaa platinum-valuuttaa. Tieteismaailmaan sijoittuvassa pelissä pelaaja voi hallita taistelupukuun pukeutunutta tennoa, jolla on erilaisia erityiskykyjä ja joka voi käyttää useita erilaisia aseita.

Lokakuuhun 2015 mennessä peliin oli rekisteröitynyt yli 16,6 miljoonaa pelaajaa.[3] Maaliskuussa 2019 peli on lähellä 50 miljoonan pelaajan määrää.[4]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warframessa yhdestä neljään pelaajaa toimii yhteistyössä tehtävien suorittamiseksi. Mahdollisia tehtäviä ovat esimerkiksi tunkeutuminen vihollisen tukikohtaan ja sabotoida siellä ennalta määrätty kohde, tai puolustaa määrättyä kohdetta vihollisen hyökkäyksiltä tietyn aikaa ilman että kohde tuhoutuu. Pelaajan hallinnoima tenno pukeutuu taistelupukuun, jota kutsutaan warframeksi. Jokaisella warframella on omat yksilölliset ominaisuutensa ja erikoiskykynsä. Warframeja on tällä hetkellä yhteensä 26.[5] Pelaaja näkee pelin tapahtumat kolmannesta persoonasta.

Pelaaja voi ottaa kuhunkin tehtävään mukaansa kolme asetta, joista kaksi ovat etäältä käytettäviä ja yksi on tarkoitettu lähitaisteluun. Etäältä käytettävä ensisijainen aseen vaihtoehtoja ovat muun muassa erilaiset konekiväärit, haulikot ja jouset. Toissijaiset aseet ovat ensisijaisia aseita kevytrakenteisempia, kuten pistooleita ja heittoveitsiä. Pelaajan valittavissa oleviin lähitaisteluaseisiin kuulu muun muassa erilaisia miekkoja, rautakäsineitä ja salkoaseita. Yhteensä erilaisia valittavia aseita on yli 200.[6]

Warframeilla on elämä- ja kilpipisteet. Saadessaan vahinkoa elämäpisteet laskevat ja niiden pudotessa nollaan warframe kuolee (moninpelissä warframe makaa maassa jonkin aikaa ennen tätä ja hänet voi tänä aikana herättää henkiin). Elämäpisteitä kuitenkin suojaa Kilpi. Kilpi suojaa warframen elämää omalla kapasiteetillaan. Suoja alkaa palautua takaisin jonkin aikaa sen jälkeen kun warfarme on lakannut ottamasta vahinkoa.

Planeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja etenee pelissä suorittamalla tehtäviä Aurinkokuntaan kuuluvissa taivaankappaleissa aloittaen omasta kotiplaneetastamme maasta. Vaikein Aurinkokunnan kartalta löytyvä alue on Sedna, jonka jälkeen klaanien hallinnoimat Pimeät Sektorit (Dark Sectors) tarjoavat lisäresursseja. Harvinaisemmat warframet ja aseet saadaan Orokin Void ja Orokin Derelict tehtävistä jotka on suunnattu jo hyvin varustetuille tennoille. Tehtäväpisteiden kartat tuotetaan proseduraalisella generoinnilla. Toisin sanoen, valmiit huoneet yhdistellään automaattiselle algoritmilla toisiinsa satunnaiseksi kokonaisuudeksi. Tällöin jokaisen tehtävän kartta tuntuu hieman erilaiselta.[7] Suorittamalla tehtävän pelaaja saa rahaa. Joistakin tehtävästä voi saada myös muuta erikoistavaraa, esimerkiksi pomotaisteluista saa aina warframen osan piirustukset. Pelissä tulee myös satunnaisesti Infested-vihollisten aiheuttamia invaasioita, jotka korvaavat jotkin tehtävät siksi aikaa kunnes ne on hoidettu, eli pelattu maailmalla tarpeeksi monta kertaa onnistuneesti.

Resurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja saa kentissä säilytyslaatikoita rikkomalla sekä kaappeja avaamalla ammuksia, rahaa (credits) sekä erilaisia rakennusmateriaaleja. Rakennusmateriaalit, joita on toistakymmentä erilaista, ovat esineiden valmistuksen pääraaka-aine. Esineen tekemiseen pelaaja tarvitsee blueprintin, eli piirustuksen sekä kyseisen esineen vaatimat raaka-aineet ja rahamäärän. Aseiden rakennusaika vaihtelee 12:n ja 24:n tunnin välillä, mutta warframeilla rakennusaika on 72 tuntia. Joillain pienillä esineillä, kuten taistelun aikana käytetyjä ammusvarastoilla, tämä on kuitenkin yksi minuutti. Kaikki blueprintit eivät ole kertakäyttöisiä, joten esimerkiksi näitä ammusvarastoja voi täydentää yksillä blueprinteillä niin paljon kuin tarvitsee ja erittäin harvinainen forman piirustus taas katoaa heti käytön jälkeen. Harvinaisempia Prime-osia voi vaihtaa tai myydä toisille pelaajille käyttäen pelin sisäistä rahaa Platiniumia.

Modit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modit (Modules) ovat olennainen osa hahmon kehitystä. Ne ovat keräilykortin näköisiä, aseisiin ja warframeihin asennettavia tehosteita. Niitä saadaan tehtävistä, erikoistehtävistä sekä satunnaisesti tapetuilta vihollisilta. Asemodit on sidottu asetyyppeihin, kun taas warframeen asennettavista modeista osa sopii kaikille. Esimerkiksi ykkösaseeseen voi asentaa Speed Trigger modin, joka nostaa latausnopeutta 10-60 % ja warframeen voi laittaa esimerkiksi Redirection-modin, joka nostaa suojien määrää 40-440 %. Modien arvoja voi päivittää paremmiksi päivityskorteilla (Fusion Core) sekä tehtävistä saaduilla rahalla (credits) tai yhdistelemällä useampia samanlaisia modeja. Nykyään modeja päivitetään rahalla (credits) ja endolla. Endoa voi saada miltä tahansa planeetalta ja myös hälytystehtävistä (alert).

Kun pelaaja taistelee, hänen aseensa ja warframensa saavat tasoja, joka määrää kuinka paljon modipaikkoja niissä on. Maksimitaso on 30, joka tarkoittaa 30 pisteen edestä modeja.

Esineissä on 8 modipaikkaa, ja ne voivat olla polarisoituja. Polariteetti on modeilla ja modipaikoilla oleva symboli, joka vaihtelee siis warframesta ja modista riippuen. Jos modipaikkaan laitetaan saman polariteetin omaavan kortti, se vaatii puolet normaalista tilasta, mutta jos modi on eri polariteetin omaava tila nousee 25 %. Kaikissa aseissa ei ole polarisoituja modipaikkoja valmiina, vaan niitä voi lisätä käyttäen Formaa.

Aura, Katalysti ja Forma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska yksi modi voi viedä 2-15 modipaikkaa, voi pelaaja käyttää harvinaisempaa Aura-modia warframeen tai tekniikkamodia lähitaisteluaseeseen, joka kasvattaa modipaikkojen määrää, sekä antavat omia lisiään. Seuraavaksi warframen ja aseen modipaikkojen määrän voi tuplata käyttäen katalystiä (Orokin Reactor Warframeen ja Orokin Catalyst Aseeseen) nostaten modipaikkojen määrän 30:stä 60:een. Auramodin ja tekniikkamodin avulla paikkamäärän voi parhaimmillaan nostaa jopa 72:teen.

Forma on esine jolla voi polarisoida tietyn modipaikan, jolloin paikkassa käytetty saman polariteetin käyttämä modi vie puolet sen normaalisti vaaditusta tilasta. Forman käytön jälkeen esine menettää tasonsa ja joudut nostamaan sen tasot uudelleen. Jos esineessä on valmiiksi katalysti tai reaktori, sen modipaikkamäärä reaktorin takia aina tuplattu.

Formaa pidetään ylellisyysresurssina, sen harvinaisuuden takia, mutta myös toisin kun katalystiä tai reaktoria, niitä voi asentaa niin monta kertaa aseeseen ja/tai warframeen kuin haluaa. Sen lisäksi formia tarvitaan joidenkin esineiden rakentamiseen.

Kauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warframe sisältää sisäisen kaupan, josta voi ostaa pelin valuutalla (credits) sekä oikealla rahalla (platinium) boosteja, uusia aseita, warframeja, resursseja, modeja ja koriste-esineitä. Ekonomia on tehty niin, että mitä enemmän pelaaja ostaa platiniumia, sitä enemmän hän sitä saa. Esimerkiksi kolmella eurolla pelaaja saa 80 platiniumia, mutta kolmellakymmenellä saa jopa 1000 (200 ylimääräistä platiniumia). Pelaajan ei välttämättä tarvitse koskaan käyttää oikeaa rahaa peliin, sillä kaikki pelinsisäiset asiat saa craftaamalla, mutta pelaaja saa vastaavasti etuja sen oikean rahan käyttämisestä. Pelaajat voivat myydä pelin sisällä saatuja harvinaisempia tavaroita toisille pelaajille platiniumilla.

Taustatarina ja ryhmittymät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warframen pelattava ryhmittymä ovat tennot. He ovat muinaisen Orokin-valtakunnan jälkeläisiä, jotka ovat olleet vuosisatoja syväjäädytettyinä kunnes eräs Grineer, Kapteeni Vor, herättää hahmon pelin tapahtumien aikakaudelle.[8] Pelin muut ryhmittymät esiintyvät pääasiassa vihollisina. Corpus on muinaisia kauppakiltoja muistuttava ihmisten johtama planeettainvälinen yhtiö, joka hallinnoi kaikkia Aurinkokunnan resurssien toimitusketjuja. He ovat teknologisesti kehittyneitä ja vuorovaikuttavat ulkopuolisten kanssa lähinnä robottiensa välityksellä.[9] Grineerit ovat militarisoituja ihmisiä, joiden geneettinen perimä on toistuvan kloonauksen vuoksi rapistunut.[10][11] Grineerit yrittävät saada koko Aurinkokunnan hallintaansa sotimalla. Vastustajina pelissä ovat myös Infestation, joka koostuu Infested-taudin saaneista zombienkaltaisista olennoista sekä Orokinien taakseen jättämistä Corrupted-joukoista.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehittäjä yritti alun perin saada Warframen kaltaista peliä julkaistuksi jo vuonna 2004. Julkaisijoiden mukaan tieteispelit eivät olleet kannattavia, joten alkuperäisestä konseptista muokattiin kylmän sodan aikaan sijoittuva, mutta fiktiiviseen asetelmaan perustuva Dark Sector. Warframen luova johtaja Steve Sinclair kertoi MTV:n haastattelussa vuonna 2012, että hänellä oli edelleen tallella Warframeen liittyviä suunnitteludokumentteja vuodelta 2003. Ilmaispelien menestyksen myötä Digital Extremes loi alkuperäisen Dark Sector -konseptin pohjalta Warframen.[12][13]

Pelin Microsoft Windows -version rajattu beetatestauksen alkoi 24. lokakuuta 2012 ja siirtyi avoimeen beetaan 25. maaliskuuta 2013.[14][15] PlayStation 4:lle peli julkaistiin 29. marraskuuta 2013.[16] Xbox Onelle peli julkaistiin 2. syyskuuta 2014.[17]

Kehittäjä on julkaissut peliin suuremman sisältöpäivityksen noin kahden kuukauden välein ja pienempiä päivityksiä viikoittain (live service).[18][19]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 68/100 (PC)[20]
64/100 (PS4)[21]
62/100 (XONE)[22]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
IGN 7,0 (PC)[14]
7,5 (PS4)[23]

Pelillä on Metacritic -kerääjäsivustolla pistemääränä 68/100.[20] Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 7/10.[14]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Games Digital Extremes. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 2. Ninjas Play Free on Xbox One Digital Extremes. Viitattu 23.7.2014. (englanniksi)
 3. YouTube.com NYCC 2015 - Warframe Developer & Community Panel! (englanniksi)
 4. Mike Minotti: Warframe nears 50 million players milestone on sixth anniversary 25.3.2019. Venturebeat. Viitattu 26.3.2019.
 5. Warframes Digital Extremes. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 6. Digital Extremes: Warframen oma Wikia-sivusto (englanniksi) 10:16, January 13, 2013, muokattu edellisen kerran 10:09, April 16, 2014. Warframe Wikia. Viitattu 16.8.2014.
 7. Charles Onyett: Warframe: Digital Extremes' Free Co-op Shooter 22.6.2012. IGN. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 8. Tenno Digital Extremes. Arkistoitu 7.12.2013. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 9. Corpus Digital Extremes. Arkistoitu 29.8.2014. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 10. Grineer Digital Extremes. Arkistoitu 29.8.2014. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 11. Factions Digital Extremes. Arkistoitu 9.2.2014. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 12. Charles Webb: Interview: Digital Extremes Creative Director Steve Sinclair on Why You'll Want to Suit Up in 'Warframe' 7.5.2012. MTV. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 13. Patrick Klepek: Closing Digital Extreme's Psychic Wound Giant Bomb. 19.2.2013. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 14. a b c Warframe IGN. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 15. Warframe enters closed beta 24.10.2012. Digital Extremes. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 16. Warframe Sony. Arkistoitu 9.4.2014. Viitattu 7.4.2014.
 17. Warframe Xbox One release date locked for September TotalXbox. Viitattu 22.12.2014.
 18. Update build notes Warframe forum. Digital Extremes. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 19. What Are Live-Service Games and How Can Gamers Make Them Better? keengamer.com. 23.10.2020. Viitattu 25.2.2021. (englanniksi)
 20. a b Warframe for PC Reviews MetaCritic. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 21. Warframe for PlayStation 4 Reviews MetaCritic. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)
 22. Warframe for Xbox One Reviews MetaCritic. Viitattu 22.12.2014. (englanniksi)
 23. Warframe IGN. Viitattu 7.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]