Koordinaatit: 51°29′N, 9°8′E

Warburg (kaupunki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Warburg
Warburgin kantakaupunki
Warburgin kantakaupunki
vaakuna
vaakuna

Warburg

Koordinaatit: 51°29′N, 9°8′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Höxterin piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 168,8 km²
Korkeus 230 m
Väkiluku (2019) 23 052[1]
 – Väestötiheys 137 as./km²
Postinumero 34414
Suuntanumero(t) 05641, 05642

Warburgin sijainti Höxterin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.
Warburgin vanhaakaupunkia. Keskellä kohoaa Biermannsturm.

Warburg on kaupunki Höxterin piirikunnassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa Saksan länsiosassa. Diemel-joen laaksoon ja sitä ympäröiville kukkuloille rakennettu Warburg on säilyttänyt varsin hyvin keskiaikaisen kaupunkikuvansa linnoitustorneineen, kirkkoineen ja ristikkotaloineen. Warburg on yksi historiallisista Hansakaupungeista.[2]

Desenbergin rauniolinnoitus on Warburgin maamerkkejä. Se sijaitsee kantakaupungin itäpuolella.

Warburg sijaitsee Pohjois-Saksan hedelmällisen alangon ja Keski-Saksan vuorimaan vaihettumisvyöhykkeellä Nordrhein-Westfalenin itäisimmässä kolkassa Hessenin ja Ala-Saksin rajojen tuntumassa. Warburgin etäisyys Dortmundista on noin 120 kilometriä itään, Frankfurt am Mainista noin 150 kilometriä pohjoiseen ja Kasselista noin 35 kilometriä luoteeseen.[3] Jääkaudet eivät ole vaikuttaneet Warburgin seudun geologiaan, sillä jääpeitteen eteläraja jäi seudun pohjoispuolelle. Tuulen kuljettama lössi sen sijaan on tehnyt maaperästä maanviljelylle otollisen.

Warburg kuuluu Nordrhein-Westfalenin koillisosan kattavaan noin kahden miljoonan asukkaan Ostwestfalen-Lippen alueeseen, joka vastaa Detmoldin hallintopiiriä. Warburgin naapurikunnat pohjoisesta myötäpäivään ovat Willebadessen, Borgentreich, Liebenau, Breuna, Volkmarsen, Diemelstadt, Marsberg ja Lichtenau.

Warburgin vanhakaupunki syntyi Diemel-joen laaksoon, uusikaupunki puolestaan rakennettiin laaksoa reunustaville kukkuloille. Vanha- ja uusikaupunki, Alt- ja Neustadt, muodostavat Warburgin kantakaupungin. Nykyinen Warburg muodostettiin 1975 kantakaupungista ja sitä ympäröineistä maalaiskunnista. Ensimmäinen asiakirjamaininta Warburgista on vuodelta 1036.[4] Warburger Burgberg eli Warburgin linnoitusvuori tarjosi turvaa alueen asukkaille. Vanhakaupunki sai kaupunkioikeudet vuoden 1080 tienoilla, uusikaupunki perustettiin 1220-luvulla. Uudenkaupungin ympärille rakennettiin muuri 1260-luvulla - ei ainoastaan kaukaa saapuvia vihollisjoukkoja vastaan, vaan myös suojaksi vanhaakaupunkia vastaan. Molemmat kaupungit liittyivät Hansaliittoon 1364. Vihdoin vuonna 1436 ne olivat valmiit yhdistymään. Yhteinen raatihuone saatiin aikaiseksi vasta 1568: Rathaus Zwischen den Städten kohosi vanhalle rajalle, ja siihen rakennettiin erilliset sisäänkäynnit vanhakaupunkilaisille ja uusikaupunkilaisille.

1600-luvulla Warburg tunnettiin vauraana kauppapaikkana, mutta kolmikymmenvuotinen sota köyhdytti sitä. Etenkin kaupunginmuurin ulkopuoliset alueet kokivat tuhoja. Protestanttien Christian Braunschweig - "der tolle Christian" - otti Warburgin haltuunsa 1622. Seitsenvuotisen sodan aikana 31. heinäkuuta 1760 Warburgissa käytiin taistelu - "Schlacht bei Warburg" - jonka ranskalaiset hävisivät. Taisteluun osallistui kymmeniä tuhansia miehiä. Vuosina 1807–1813 Warburg kuului Westfalenin kuningaskuntaan ja Wienin kongressissa 1815 se liitettiin Preussiin.

Warburg sai rautatieyhteyden 1850-luvulla, kun rataosuus Hamm–Warburg valmistui. Rautatieyhteyksien rakentaminen vuosisadan jälkipuoliskolla johti talouskasvuun, joka johti muun muassa uusien oppilaitosten avaamiseen. Vuoden 1933 vaaleissa Keskustapuolue sai noin kaksi kolmasosaa warburgilaisten äänistä ja kansallissosialistit saivat runsaan viidenneksen. Juutalaisia kaupungissa oli tuolloin 160. Monet muuttivat ulkomaille ennen toista maailmansotaa. Sodan jälkeen kolme juutalaista jatkoi elämäänsä Warburgissa, useimmat keskitysleireiltä hengissä säilyneet muuttivat ulkomaille. Kaupunkia ja sen ympäristöä pommitettiin 27. maaliskuuta 1945, kuolonuhreja oli useita, mutta totaaliselta tuholta vältyttiin. Yhdysvaltain joukot ottivat Warburgin haltuunsa 1. huhtikuuta 1945 ja sodan jälkeen kaupunki kuului brittien miehitysvyöhykkeeseen. Vuonna 1980 Warburg liittyi Neue Hanse -kaupunkiliittoon. 2010-luvulla vanhassa kantakaupungissa toteutettiin katujen esteettömyysprojekti.

Warburgin rakennukset ovat säästyneet varsin hyvin sodilta ja tulipaloilta. Kaupungissa on muun muassa kaksi varhaisgoottilaista kirkkoa: St. Johannes Baptist ja St. Maria in vinea. Vanhimmat ristikkotalot ovat 1400-luvulta. Warburgin oluenpanoperinne alkaa keskiajalta, nykyinen Warburger Brauerei GmbH on perustettu 1721.

Warburgin keskiaikaista kaupunginmuuria purettiin 1800-luvulla, mutta ei kokonaisuudessaan. Eräissä kohdin se on säilynyt jopa alkuperäisessä korkeudessaan. Muurin 24 linnoitustornista on jäljellä viisi ja kymmenestä kaupunginportista kaksi.[5]

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warburgin keskeisiä elinkeinoja ovat vähittäiskauppa, hoitoala ja opetusala. Kaupungissa harjoitetaan myös elintarviketeollisuutta, kemianteollisuutta ja koneenrakennusta. Teollisuusalueita on neljä.[6] Maantiet Bundesstraße 7 ja 252 risteävät Warburgissa. Bundesautobahn 44 risteää Bundesstraße 252:n kanssa keskustan lounaispuolella. Warburgin rautatieasema, Bahnhof Warburg, on risteysasema. Paikallisjunien lisäksi asemalla pysähtyvät Intercity-junat.

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. Viitattu 24.2.2020.
  2. Erkunden Sie die Hansestadt Warburg Hanse.org. Städtebund die Hanse. Arkistoitu 21.4.2021. Viitattu 29.2.2020.
  3. Entfernung von Warburg nach_ Luftlinie.org. Viitattu 24.2.2020.
  4. Über Warburg Warburg-touristik.de. Warburg-Touristik e.V.. Viitattu 27.2.2020.
  5. STADTBEFESTIGUNG WARBURG Burgenwelt.org. Viitattu 27.2.2020.
  6. Gewerbeflächen Warburg.de. Hansestadt Warburg. Viitattu 27.2.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Warburg