Wadi El Natrun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wadi El Natrun
وادي النطرون

Wadi El Natrun

Koordinaatit: 30°24′20″N, 30°18′01″E

Sijainti Al-Buhaira, Egypti

Wadi El Natrun (myös Wadi el-Natrun, Wadi al-Natrun; arab. وادي النطرون‎) on laakso Egyptissä Niilin suiston länsipuolella olevalla aavikolla. Se tunnetaan soodajärvistään, joihin myös sen nimi viittaa. Varhaisella kristillisellä kaudella paikka tunnettiin nimellä Sketis (m.kreik. Σκήτις, Skētis, myös Σκιαθίς, Skiathis, Σκήτη, Skētē; kopt. Ϣⲓϩⲏⲧ, Šihēt), ja se luettiin osaksi laajempaa Nitriain aavikon aluetta.[1][2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wadi El Natrunin laakso sijaitsee noin 50 kilometriä länteen Niilistä ja linnuntietä noin 95 kilometriä luoteeseen Kairosta. Sen pituus on noin 35 kilometriä. Laaksossa on peräkkäin useita soodajärviä. Antiikin aikana niitä oli kuusi kappaletta ja ne tunnettiin nimellä Nitriai (Νιτρίαι). Seudun maaperä on suola- ja sooda- eli natronpitoista entistä merenpohjaa. Järvet saavat vettä sateista talvikaudella, mutta niissä tapahtuu paljon haihtumista kesäkaudella. Näin niiden vedenpinta on perinteisesti ollut ylempänä silloin kun Niilin pinta on alempana.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikana soodajärvien vettä käytettiin muumioinnissa ja roomalaisella kaudella myös lasinvalmistuksessa. Varhaisella kristillisellä kaudella Sketis oli yksi Nitriain aavikon kolmesta tärkeimmästä luostarialueesta Kellian ja Nitrian ohella.[3] Nimi Sketis viittaa seudun askeetikkoihin eli erakkomunkkeihin.

Näistä kolmesta Sketis eli ”Skiitta” tai ”Skiitan erämaa” on ainoa, joka on säilynyt luostarielämän keskuksena läpi arabikauden.[3] Seudun luostarielämä on myös elpynyt 1960-luvulta lähtien.[4] Nykyisin Wadi El Natrunissa toimii neljä luostaria, jotka ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith, William: ”Nitriae”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.
  2. Skiathis (Wadi el-Natrun) Trismegistos. Viitattu 19.10.2020.
  3. a b Bagnall, Roger S. & Rathbone, Dominic: Egypt from Alexander to the Early Christians: An Archaeological and Historical Guide. J. Paul Getty Museum. Getty Publications, 2004. ISBN 0892367962. Teoksen verkkoversio.
  4. Cross, Frank Leslie & Livingstone, Elizabeth A.: The Oxford Dictionary of the Christian Church, s. 420. Oxford University Press, 2005. ISBN 9780192802903. Teoksen verkkoversio.