WIRECOM-tutkimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

WIRECOM on Tekesin pääasiallisesti rahoittama, langattomien viestimien terveysvaikutuksia arvioiva tutkimusohjelma (Wireless Communication Devices and Human Health). Tutkimuksesta vastaavat Työterveyslaitos, Säteilyturvakeskus ja Turun yliopisto. Yrityskumppaneina ja osarahoittajina osallistuvat Elisa, Nokia ja TeliaSonera.

Ohjelma koostuu neljästä eri osasta, jotka ovat:

  • RF-kenttien (radiotaajuisten kenttien) lämpövaikutukset. Matkapuhelinten käyttöön liittyvät pään alueen lämpövaikutukset
  • Matkapuhelinsäteily ja ihmisen aivokudos: PET-tutkimus
  • RF-dosimetria biologisiin tutkimuksiin (RFDOS)
  • COSMOS-seurantatutkimus (cohort study of mobile use and health). Matkapuhelinsäteilyn vaikutuksia terveyteen arvioiva, viidessä maassa suoritettava seurantatutkimus. Osallistuvat maat ovat Iso-Britannia, Alankomaat, Ruotsi, Suomi, ja Tanska. Suomessa tutkimusta koordinoi STUK ja siihen osallistuvat yrityskumppaneina matkapuhelinoperaattorit TeliaSonera ja Elisa. Tutkimukseen on tavoite kutsua vuosina 2009–11 100 000 18–69-vuotiasta matkapuhelimen käyttäjää, joita seurataan vähintään 10 vuoden ajan. Käyttöaika saadaan operaattorilta. Ensimmäiset tulokset odotetaan saatavan 2015. Tutkittavia sairauksia ovat pään alueen kasvaimet, hermoston sairaudet ja aivoverenkierron häiriöt.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.