Mark 4 -ydinpommi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta W4-ydinkärki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alumiininen Mark-4N ydinpommin kuori. Kenttäkäyttöä varten varastoiduissa ydinkärjissä kuori oli teräksinen.

Mark 4 ydinpommi oli amerikkalainen varhainen ydinpommi, jota tuotettiin vuodesta 1949 alkaen ja joka oli käytössä vuoteen 1953. Se oli maailman ensimmäinen sarjatuotettu ydinase.

Se pohjautui suunnittelultaan aikaisempaan Mark 3 "Fat Man"-pommiin, jota käytettiin Trinity ydinkokeessa ja jollainen pudotettiin Nagasakiin. Mark 3 ydinpommeja tehtiin sodan aikana käsityönä; Mark 4 hyödynsi samaa perussuunnittelua (materiaalit, aseen dimensiot, käytetyt räjähteet) mutta siitä tehtiin turvallisempi käsitellä ja helpompi valmistaa. Mark 4 ensimmäisenä esitteli In Flight Insertion (IFI) turvaominaisuuden, jossa fissiili materiaali laitetaan pommiin vasta lennon aikana, jonka jälkeen aseen kuori räjähdelinsseineen suljetaan uudelleen ja ase viritetään käyttövalmiiksi.

Mark 4 oli 1,5 metriä halkaisijaltaan ja 3,3 metriä pitkä, kuten myös Mark 3. Se painoi noin 4 900–4 940 kg, riippuen tarkasta Mark 4 versiosta. (Mark 3 painoi 4 670 kg.) Mark 4 oli imploosio-tyyppinen ase, kuten Fat Man. Mark 4 käytti kuitenkin fissiilinä aineena uraanin ja plutoniumin yhdistelmää, ei pelkkää plutoniumia Fat Manin tapaan. Tarkka fissiilin osan koostumus oli samanlainen kuin useissa muissakin yhdysvaltalaisissa ydinaseissa (Tyypin C ja D pit assembly). Tämän lisäksi se oli ensimmäinen pommi, joka käytti levitoivan pommin ytimen (engl. levitated pit) rakennetta imploosiossa.[1]

Mark 4:n räjähdysvoimakkuus oli 1, 3½, 8, 14, 21, 22, ja 31 kilotonnia, riippuen tarkasta aseen versiosta. Kaikkiaan pommeja tuotettiin 550 kappaletta. Sen syrjäytti Mark 6 -ydinpommi, joka oli rakenteeltaan samankaltainen mutta aseena paljon edistyneempi.

Aseen taistelukärkiversio nimeltä W4-ydinkärki (Warhead 4), joka oli tarkoitettu SM-62 Snark risteilyohjukseen, suunniteltiin myös mutta sitä ei koskaan rakennettu. W4:n suunnittelutyö lopetettiin 1951.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://hpschapters.org/snv/Taschner%2520Talk%2520Part%25201.pdf (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 10.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mark 4 nuclear bomb