Vympel K-13

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vympel K-13-ohjus MiG-23-koneessa

Vympel K-13, tunnettu myös nimillä R-3S, Object 310 (Nato-raportointinimi AA-2 Atoll) on Neuvostoliitossa vuonna 1958 kehitetty ilmataisteluohjus, jota alettiin asentaa hävittäjiin 1960. Vuonna 1962 ohjusta alettiin tuottaa suuria määriä. Ohjus on yksi eniten käytetyistä ilmasta ilmaan-ohjuksista, ja siitä on kehitetty neljä versiota.lähde?

Alkuperäinen Vympel on kopio amerikkalaisesta AIM-9 Sidewinderistä. Se lienee joutunut venäläisten haltuun, kun taiwanilainen hävittäjä ampui kiinalaiseen MiG-hävittäjään ohjuksen, joka ei räjähtänyt. Kiina ja Neuvostoliitto olivat vielä tuolloin hyvissä väleissä, ja näin venäläiset saivat länsimaisen ohjuksen käyttöönsä. Toropovin insinööritoimisto teki Sidewinder-ohjuksesta kopion, josta tuli Vympel K-13. Kiinalaiset valmistivat ohjuksesta oman PL-2 –versionsa.lähde?

Varhaisimmissa Vympel –malleissa oli suihkumoottoreiden lämmön havaitseva etsin. Ohjuksessa on niin sanottu lähestymiskytkin, joka räjäyttää taistelukärjen jo ennen kuin ohjus osuu kohteeseensa. Ohjus kantaa noin 8 km ja nopeus on 2,5-kertainen äänennopeus.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:K-13 (missile)
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.