Vympel K-13

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vympel K-13-ohjus MiG-23-koneessa

Vympel K-13, tunnettu myös nimillä R-3S, Object 310 (Nato-raportointinimi AA-2 Atoll) on Neuvostoliiton vuonna 1958 kehittämä ilmataisteluohjus jota alettiin asentaa hävittäjiin 1960. Vuonna 1962 ohjusta alettiin tuottaa suuria määriä. Tämä ilmasta ilmaan -ohjus on yksi eniten käytetyistä. Ohjuksesta on kehitetty neljä versiota.

Alkuperäinen Vympel on kopio amerikkalaisesta AIM-9 Sidewinder -ohjuksesta. Se lienee joutunut venäläisten haltuun, kun taiwanilainen hävittäjä ampui kiinalaiseen MiG-hävittäjään ohjuksen, joka ei räjähtänyt. Kiina ja Neuvostoliitto olivat vielä tuolloin hyvissä väleissä, ja näin venäläiset saivat länsimaisen ohjuksen käyttöönsä. Toropovin insinööritoimisto teki Sidewinder-ohjuksesta kopion, josta tuli Vympel K-13. Kiinalaiset valmistivat ohjuksesta oman PL-2 –versionsa.

Varhaisimmissa Vympel –malleissa oli suihkumoottoreiden lämmön havaitseva etsin. Myöhempiin ohjuksiin kehitettiin puoliaktiivinen tutka, jossa ohjuksessa oleva tutkavastaanotin vastaanottaa ohjuksen laukaisseen hävittäjän tutkasignaalia, joka heijastuu viholliskoneesta. Ohjuksessa on niin sanottu lähestymiskytkin, joka räjäyttää taistelukärjen jo ennen kuin ohjus osuu kohteeseensa. Ohjus kantaa noin 8 km ja nopeus on 2,5-kertainen äänennopeus.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vympel K-13.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:K-13 (missile)
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.