Vyöturkiskuoriainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vyöturkiskuoriainen
NHMUK014092531 Attagenus woodroffei Halstead HT whole dorsal X 1.6.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Heimo: Ihrakuoriaiset Dermestidae
Alaheimo: Attageninae
Suku: Turkiskuoriaiset Attagenus
Laji: woodroffei
Kaksiosainen nimi

Attagenus woodroffei
Halstead & Green, 1979

Vyöturkiskuoriainen eli keltavöinen turkiskuoriainen (Attagenus woodroffei) on noin viisi millimetriä pitkä, tummanruskea ja pyöreähkö kovakuoriainen. Se on tekstiilituholainen ja elää toukkavaiheessa lämpimissä huoneissa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vyöturkiskuoriainen on noin puolen sentin mittainen kovakuoriainen. Se on väritykseltään tummanruskea, ja sen selässä on sahanterää muistuttava kellertävä kuvio. Kuoriaisen selvästi jaokkeellinen vartalo on pyöreähkö, ja sen takapäässä on karvatupsu. Toukka kasvaa noin sentin mittaiseksi, ja sen vartalo on taaksepäin suippeneva.[1]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vyöturkiskuoriainen on tekstiilituholainen, joka toukkavaiheessa elää lämpimissä huoneissa lattialistojen alla, komeroissa tai muissa pimeissä kolosissa syöden tekstiilipölyä sekä kuolleita hyönteisiä. Aikuisena kuoriaiset parveilevat huoneissa. Vyöturkiskuoriaista ei esiinny Suomen luonnossa, vaan se tarvitsee lämpimän talvehtimispaikan. Sitä tavataan Suomen pääkaupunkiseudun vanhoissa rakennuksissa, muissa osissa maata se on harvinaisempi.[2]

Vuodessa kehittyy yleensä kaksi sukupolvea.[1]

Haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukka syö luonnonkuituja kuten villaa ja turkiksia. Yleensä tuhot jäävät kuitenkin varsin vähäisiksi kuoriaishavainnoista huolimatta. Aikuinen kuoriainen ei tiettävästi tarvitse ravintoa.

Torjunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleinen siisteys ehkäisee hyönteisten esiintymistä. Vyöturkiskuoriainen on varsin vaikea hävitettävä ja varsinkin kerrostalojen ollessa kyseessä, on syytä harkita koko talon myrkyttämistä vähintään kahteen kertaan mikäli kuoriaisia löytyy useammasta kuin yhdestä asunnosta.

Vyöturkiskuoriaiset saa tuhottua vaatteista ja tavaroista joko pitämällä niitä viikko pakkasessa −20 asteessa[3] tai vähintään +70-asteisessa saunassa noin kaksi tuntia. Molemmat käsittelyt tuhoavat kaikki kehitysvaiheet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vyöturkiskuoriainen (Attagenus woodroffei) Helsingin kaupungin ympäristökeskus. Viitattu 25.11.2017.
  2. Turkiskuoriaiset Hyönteismaailma.fi. Transmeri. Viitattu 4.4.2014.
  3. Yleistietoa ja torjunta - Sisätilojen tuholaiset Sisätilojen tuholaiset. Viitattu 2.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]