Vuorovaikutteinen demokratia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuorovaikutteinen demokratia kannattaa informaatioteknologian käyttämistä nykyisten demokraattisten hallitusjärjestelmien kehittämiseksi tarkoituksella antaa äänestäjäkunnalle suurempi mahdollisuus osallistumiseen. Se on osa sähköisten kansalaisadressien järjestelmien kehitystä. Järjestelmät toimivat hallituksen eri tasoilla ja ne saatetaan luokitella sähköisen demokratian osajoukkoon.

Prosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuka tahansa rekisteröitynyt äänestäjä voi ehdottaa uutta lakia
  2. Samaa mieltä olevat äänestäjät voivat “kannattaa” ehdotusta
  3. Parlamentin täytyy arvioida useimman kannatuksen ehdotukset tarkoituksella luoda uusi laki
  4. Parlamentin täytyy myös katsoa vaihtoehtoisia ehdotuksia
  5. Ehdotus (vaihtoehtoineen) esitellään äänestäjille vahvistamiseksi julkisessa äänestyksessä tai kansanäänestyksessä

Keskeiset käsitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moninäkökulmaiset päätökset
Poliitikkojen, joista tulee moninäkokulmaisen asian sisältävät politiikat, ominaisuudet ja luottamus äänestämisen sijaan, vuorovaikutteinen demokratia sallii ääniä yksittäisiin asioihin, joista voidaan helpommin päättää.

Demokratia tiedon käsittelijänä
Jokaisen äänestäjän voidaan ajatella olevan hienovarainen päätöksen tekevä tiedon käsittelijä koskien kutakin asiaa. Vaikutustekijöitä ovat heidän älynsä, kokemuksensa, moraali, arvot ja kuinka äänestys vaikuttaa heidän tulevaisuuksiinsa. Muutaman sadan ihmisen päätökset parlamentaarisessa demokratiassa verrattuna vuorovaikutteisen demokratian tuhansiin tai miljooniin äänestäjiin, kukin laajoine elämänkokemuksineen, käsittelee paljon enemmän tietoa ja saattaa tehdä paljon parempia päätöksiä Parliamentary Democracy.

Turvallisuus
Vaalijärjestelmän turvallisuus on ratkaisevan tärkeätä mille tahansa demokratian muodolle, mutta informaatioteknologian käyttö lisää uusia petoksen mahdollisuuksia. Internetin pankkijärjestelmissä käytössä olevien kaltaisia järjestelmiä on ehdotettu varmistamaan vuorovaikutteisen demokratian turvallisuutta. Kuitenkin on myös huolia siitä, että henkilökohtaiset tiedot ja äänestyskaavat avoinna ”isoveli” –tyyliselle manipuloinnille. Vuorovaikutteisen demokratian kannattajat väittävät, että itsenäisen oikeuslaitoksen ja poliisivoimien tukemat vahvat sääntelyt tulevat olemaan riittäviä tällaisten uhkien ehkäisemisessä.

Kustannukset
Vuorovaikutteisen demokratian kannattajat uskovat, että informaatioteknologian käyttö on ratkaisevan tärkeää niin monien julkisten äänestysten kustannusten kontrolloimiseksi. Järjestelmien vakiinnuttua niitä voidaan käyttää demokratian kaikilla tasoilla: kansallisella, alueellisella, paikallisella. Kuitenkin järjestelmän reiluuden varmistamiseksi jokaiselle yhteiskunnassa pitää turvata helppo pääsy päätteille (matkapuhelimet tai tietokoneet). Tämä saattaa sisältää julkisen pääsyn kirjastojen myötä, mutta toiset korostavat, että henkilökohtaisen tietokoneen käyttö lisääntyy ja pian kaikilla on pääsy.

Tiedotusvälineiden osallistuminen
Kaikki demokratiat pohjautuvat lehdistönvapaudelle ja tämä on erityisesti totta vuorovaikutukselliselle demokratialle. Ilman median osallistumista ehdotusten ja äänestysten raportointiin järjestelmä ei luo tarpeeksi äänestäjäkunnan kiinnostusta ja osallistumista. Vaikka vuorovaikutteinen demokratia tarjoaa medialle valmiiksi tehdyn vuorovaikutuksellisen tarinan juonen on myös mahdollisten ennakkoasenteita, jotka saattavat tarvita lainsäädäntöä.

Vuorovaikutuksellinen demokratia ja parlamentti
Vuorovaikutuksellinen demokratia tunnustaa parlamentaaristen puolueiden ja hallituksen tärkeyden. Tämä on nähty näiden poliittisten järjestelmien laajentamisena ja tunnustaa, että hallitus on olennainen osa uusien lakien ja poliitikkojen täytäntöön panemisessa ja että parlamentin täytyy valvoa järjestelmää ja selkiyttää ehdotuksia niin, että ne toimivat lakeina. Kuitenkaan jotkut vuorovaikutuksellisen demokratian kannattajat eivät näe tehtävää lordien kamarille House of Lords.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: En:Interactive Democracy