Vuorikaijanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuorikaijanen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Pikkukaijaset Micropsitta
Laji: bruijnii
Kaksiosainen nimi

Micropsitta bruijnii
Salvadori, 1875

Katso myös

  Vuorikaijanen Wikispeciesissä
  Vuorikaijanen Commonsissa

Vuorikaijanen (Micropsitta bruijnii) on pienikokoinen melanesialainen kaijalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorikaijanen on noin 9 cm pitkä ja 12–16 grammaa painava lintu. Koiras ja naaras ovat erivärisiä. Naaraan höyhenpuku on pääosin vihreä, vatsapuolelta vaaleamman vihreä, sen päälaki on tummansininen, otsa ja posket himmeän oranssit, pyrstön alapuoli on keltainen ja silmän ympärys siniharmaa. Koiras on selkäpuolelta vihreä, alapuolelta, päälaelta ja poskista punertava, rinnassa ja kaulan sivuilla on sinistä ja silmän ympärys on vaaleanpunainen. Nokka on sarvenvärinen, iiris ruskea ja koivet harmaat.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorikaijanen elää Papua-Uuden-Guinean vuoristoalueilla, Länsi-Irianin saarilla sekä Uuden-Guinean itäpuolella olevilla Salomonsaarilla ja Bismarckinsaarilla. Lajista tunnetaan viisi alalajia: nimialalaji bruijnii sekä alalajit pileata, necopinata, rosea ja buruensis. Sen populaatio lienee kooltaan yli 100 000 yksilöä, ja sen elinympäristön laajuus on 50 000–100 000 neliökilometriä.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorikaijaset elävät vuoristossa 500–2 300 metrin korkeudella. Kuivan kauden alkaessa loka–marraskuussa ne muuttavat alemmaksi. Ne liikkuvat tavallisesti pareittain tai muutaman yksilön parvissa.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin pesintä tunnetaan huonosti. Pesä voi olla lahossa puussa tai kannossa, johon emot kaivavat tunnelin perällä olevan pesäkolon, tai puussa olevassa termiittipesässä. Munia on kahdesta neljään.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorikaijanen syö ainakin siemeniä, sieniä ja jäkälää, mahdollisesti myös hedelmiä sekä hyönteisiä ja niiden toukkia. Se liikkuu puun rungolla kuinka päin haluaa, etsien ruokaa kaarnasta ja kaarnan raoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Micropsitta bruijnii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.4.2014. (englanniksi)