Vuoden 1991 Kroatian serbivastaiset mellakat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuoden 1991 Kroatian serbivastaiset mellakat olivat Zadarin, Šibenikin ja Splitin kaupungeissa tapahtuneita serbeihin kohdistuneita väkivaltaisia mellakoita, jotka liittyivät serbien ja kroaattien väliseen kamppailuun hajoavassa Jugoslaviassa. Tapahtumat olivat kosto siitä, kun serbit murhasivat kroaatteja. Kroaatit särkivät serbien omaisuutta Zadarissa ja Šibenikissä, sekä protestoivat laivastotukikohdan lähellä Splitissä.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kroatian vuoden 1990 vaalit nostivat valtaan nationalisti Franjo Tuđmanin, joka alkoi ajaa kansallismielistä politiikkaa. Toisaalta Slobodan Milosevicin johtama Serbia pyrki saamaan Kroatian serbialueilla kapinan. Serbiasta tulleet ääriserbit aiheuttivatkin elokuussa 1990 tukkivallankumouksen, ja valtasivat itselleen alueita. Näin syntyi kasvava jännite kapinallisten serbien ja kroaattien välillä. Serbit hyökkäsivät muun muassa kroaattipoliisien kimppuun ja räjäyttelivät pommeja varsinkin Kninissä. 2. toukokuuta 1991 Serbiasta tulleet kovan linjan serbiaktivistit tappoivat 12 kroaattipoliisia Itä-Slavoniassa Borovo Selossa. Tämä herätti kroaateissa pelkoa ja vihaa serbejä kohtaan[1].

Mellakat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3. toukokuuta serbit tappoivat Polačan poliisipäällikkö Franko Lisican Benkovacin lähellä.[2] Lisican murha suututti hänen kotiseutunsa kroaatteja Bibinjen lähellä, jossa kroaatit polttivat joidenkin paikallisten serbien taloja. Tämän jälkeen joukko Bibinjen nuoria meni Zadariin protestoimaan serbejä vastaan, ja protesti muuttui pian mellakaksi ja yli 100 serbien tai Jugoslavian omistamaa kauppaliikettä tai yritystä joutui ilkivallan kohteeksi. Serbejä oli Zadarissa noihin aikoihin noin 15%.[3]

Koska mellakoijat rikkoivat monien rakennusten ikkunat, tapahtumaa kutsuttiin myöhemmin Zadarin kristalliyöksi (kroatiaksi Zadarska noć kristala) tai Dalmatian kristalliyöksi. Myös Šibenikissä järjestetty serbivastainen mielensoitus muuttui serbien omistamien yritysten ja ajoneuvojen särkemiseksi ja tuhoamiseksi. Ainakin 168 serbikohdetta hajotettiin ja ryöstettiin.[4]

Väkivaltainen riehunta jatkui tuntikausia, ilman että poliisi puuttui tapahtumiin. 6. toukokuuta 1991 mellakoijat tappoivat yhden Jugoslavian armeijan sotilaan[5] ja haavoittivat toista. Serbitiedotusvälineet syyttivät joitain Kroatian hallituspuolue HDZ:n korkeita jäseniä mellakan järjestämisestä. Serbit sanoivat tätä pogromia esimerkiksi serbivastaistesta mielialasta Kroatiassa, jossa oli yli puolen miljoonan asukkaan serbivähemmistö. Kun tähän vielä lisätään, että serbit vertasivat mielellään Tuđmanin hallitusta kymmeniä tuhansia serbejä toisessa maailmansodassa tappaneeseen ustaša-hallintoon, antoivat Dalmatien mallakat osaltaan sytykettä tulevalle Kroatian sodalle.

Tapauksen takia serbejä pakeni Zadarin alueelta. Serbejä pakeni myös muualta kroaattien harjoittaman uhkailun ja muun painostuksen takia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:1991 Dalmatian anti-Serb riots