Vuoden 1893 talouslama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuoden 1893 talouslama tai vuoden 1893 paniikki oli Yhdysvaltain taloutta kohdannut talouskriisi, joka kesti vuoteen 1896 saakka. Kuten vuoden 1873 lama, se sai alkunsa rautateiden rakentamisen ja rahoituksen ylikuumenemisesta. Vuoden 1893 lama oli Yhdysvalloissa vakavin talouskriisi ennen 1930-luvun lamaa.

Laman alkusyynä oli rautatieyhtiö Reading Railroadin konkurssi: Kriisi aiheutti eurooppalaisen pääoman pakoa Yhdysvalloista, mistä seurasi lopulta pörssi- ja pankkiromahduksia. Lama ei kuitenkaan johtanut lainsäädäntöuudistuksiin, mutta se oli yksi tekijä republikaanipuolueen William McKinleyn presidentiksi nousemisessa.

Syyt ja seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen lännen kaivoksissa tuotettiin hopeaa enemmän kuin sille oli kysyntää, ja siksi Yhdysvaltain valtiovarainministeriö määrättiin ostamaan hopea, ja samaan aikaan Indianan osavaltio, joka oli aikaisemmin ostanut hopeaa kolikkojen tuottamiseen, lopetti hopean ostamisen. Monia kaivoksia suljettiin, ja kaivoksien liikenteen varaan rakennettujen rautatieyhtiöiden kannattavuus laski niin paljon, että useita rautatieyhtiöitä joutui konkurssiin. Yhdysvaltalaiset rautatieyhtiöt Reading Railroad, The Northern Pacific Railway, Union Pacific Railroad, Atchison ja Topeka & Santa Fe Railroad joutuivat konkurssiin. Myös noin 500 pankkia ja 15 000 yritystä kärsi vararikon. Yhdysvaltain talous alkoi elpyä vasta vuonna 1896.[1][2][3][4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]