Vulvodynia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vulvodynia
Luokitus
ICD-9 625.7
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Vulvodynia on naisen hävyn sairaalloinen kiputila, eräs naisen seksuaalielämän häiriö. Tuntemukset ovat aristavia, polttavia, pistäviä tai viiltäviä kipuja, virtsatievaivoja ja yhdyntäkipuja. Muutkin ärsykkeet, kuten tamponin laitto tai pyöräily, voivat aiheuttaa niitä. Kipu voi olla paikallistettavissa vain kipupisteissä vaginan suuaukolla, mutta se voi olla myös muualle alaruumiiseen säteilevää kipua, joka tuntuu muutenkin kuin koskettaessa.

Vaivan syy on lääketieteelle tuntematon. Altistaviksi tekijöiksi on epäilty mahdollista geneettistä alttiutta yhdistettynä e-pillereiden käyttöön tai hiivatulehdus- ja virtsatievaivakierteisiin. Kivun arvellaan johtuvan jonkinlaisesta vauriosta sympaattisiin hermoihin, mikä johtaa lisääntyneeseen kipuherkkyyteen. Emättimen limakalvon koepaloissa ainoa löytynyt poikkeavuus vulvodyniapotilailla terveisiin naisiin nähden on ollut pinnallisten hermokimppujen ylimääräinen jakautuminen ja estrogeenireseptoreiden muutokset.

Vulvodynia on alidiagnosoitu sairaus. Hoitokeinoja ovat mm. suun kautta annosteltavat hiivalääkkeet, hermokiputyyppisessä vulvodyniassa trisykliset masennuslääkkeet (esim. amitriptyliiniä käytetään nimenomaan sen kipukynnystä nostavan vaikutuksen vuoksi), lantionpohjan fysioterapia ja vaikeimmissa tapauksissa kirurginen hoito. Tulokset ovat vaihtelevia, eikä yksiselitteistä parannuskeinoa ole löydetty. Noin puolet potilaista paranee itsestään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.