Vsevolod Holubovytš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vsevolod Holubovytš
Все́волод Голубо́вич
Vsevolod Holubovytš
Vsevolod Holubovytš
Ukrainan pääministeri
31. tammikuuta – 29. huhtikuuta 1918
Edeltäjä Volodymyr Vynnytšenko
Seuraaja Fedir Lyzohub
Henkilötiedot
Syntynyt1885
Poltavka, Podolian kuvernementti, Venäjän keisarikunta
Kuollut1939 (ikä noin 55)
Neuvostoliitto
Ammatti insinööri
Tiedot
Tutkinnot Kiovan polytekninen instituutti

Vsevolod Oleksandrovytš Holubovytš (ukr. Всеволод Олександрович Голубович; 1885 Poltavka, Podolian kuvernementti, Venäjän keisarikunta – ? Neuvostoliitto) oli ukrainalainen poliitikko, joka toimi Ukrainan kansantasavallan toisena pääministerinä tammikuusta huhtikuuhun 1918.[1]

Holubovytš valmistui insinööriksi Kiovan polyteknisestä instituutista. Hänet valittiin vuonna 1917 Ukrainan Radaan sosialistivallankumouksellisen puolueen edustajana. Hän johti Ukrainan delegaatiota Brest-Litovskin rauhanneuvotteluissa. Holubovytš kokosi hallituksen muutamaa päivää itsenäisyysjulistuksen jälkeen, 30. tammikuuta 1918. Hän toimi pää- ja ulkoministerinä, kunnes hetmani Pavlo Skoropadski kaappasi saksalaisten tuella vallan 29. huhtikuuta. Holubovytš oli vangittuna joulukuuhun 1918 saakka. Vuosina 1919–1920 hän oli Ukrainan sosialistivallankumouksellisen puolueen lehden Trudova hromadan päätoimittaja. Hänet tuomittiin vuonna 1921 muun puoluejohdon kanssa bolševikkien järjestämässä oikeudenkäynnissä viiden vuoden vankeuteen, mutta hän sai pian armahduksen. Hän toimi NEP-kautena Ukrainan neuvostotasavallan korkeimman kansantalousneuvoston puheenjohtajana, mutta hänet vangittiin vuonna 1931 ja tuomittiin uudessa näytösoikeudenkäynnissä väitetyn ”Ukrainan kansallisen keskuksen” jäsenenä.[1] Hän kuoli ilmeisesti vankileirillä, erään tiedon mukaan vuonna 1939.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Holubovych, Vsevolod (englanniksi) Internet Encyclopedia of Ukraine, Canadian Institute of Ukrainian Studies, Albertan yliopisto. Viitattu 30.12.2017.