Koordinaatit: 27°0′S, 27°30′E

Vredefort-kraatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vredefortin kraatterin keskushuippua

Vredefort-kraatteri Etelä-Afrikassa on maailman suurin ja vanhin säilynyt törmäyskraatteri. Sen kooksi arvioidaan 250–300 km, joten sitä pidetään suurempana kuin Sudburyn kraatteria, jonka läpimitta on 250 km ja ikä 1 850 miljoonaa vuotta. Vredefortin ikä on noin 2 020 miljoonaa vuotta. Jonkinlaisia vanhempia törmäysjälkiä on säilynyt Etelä-Afrikan Babertonissa ja Pilbarassa Australiassa, mutta ei läheskään niin hyvin kuin Vredefortissa. Se on paljastunut geologisissa prosesseissa sedimenttikerroksen alta. Vredefortin kokoluokan suuruisen kraatterin synty aiheuttaisi valtavan katastrofin, joka tuhoaisi 99 % elämästä maapallolla.

Kraatteri sijaitsee Johannesburgin ja Pretorian ympärillä viljavalla tasangolla. Pretorian pohjoispuoliset vuoret ovat kraatterin vallistoa. Suuren kraatterin reunavalli on joiltain osin pahoin kulunut, mutta on satelliittikuvissa selvästi näkyvissä. Kraatterin rakenteiden väitetään ulottuvan 380 kilometrin läpimittaiselle alueelle. Vredefortin kraatterin synnytti noin 10 kilometrin läpimittainen asteroidi, jonka törmäys kaasuunnutti 70 kuutiokilometriä kiveä noin 87 tuhannen gigatonnin räjähdyksessä.

Jotkut kytkevät Vredefortin aitotumaisten syntyyn. Tällöin katastrofi olisi pyyhkinyt esitumaisia lajeja pois, mikä olisi jättänyt ekologisia lokeroita aitotumaisille. Toisaalta voi epäillä, onko aitotumaisten synty aivan näin yksinkertaisen sattuman tulosta.

Vain kaksi Vredefortin kokoluokan kraatteria on säilynyt maan pinnalla, missä rapautuminen ja laattatektoniikka hävittävät kraatterit nopeasti. Vredefortin kraatteri on suuri ns. monirengaskraatteri. Vredefortissa on säilynyt enemmän todisteita suuresta asteroiditörmäyksestä kuin Sudburyssa. Alueen kivistä on löytynyt mm. kiven hajoamiskartioita, joita syntyy voimakkaassa räjähdyksessä. Samoin esiintyy törmäysbreksiaa ja hieman mahdollisesti törmäyksessä sulanutta lasia sekä törmäyksen muuttamia kvartseja, ceosiittia and stishoviittia. Sen sijaan ei ole löydetty kraatterin täytebreksiaa tai merkkejä kraatterista singonneista kivistä. Törmäys on nostanut kiveä noin 25 km:n syvyydestä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vredefort-kraatteri.