Vorwärts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vorwärts (”Eteenpäin”) on Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen pää-äänenkannattaja. Sen edeltäjä oli vuonna 1884 perustettu Berliner Volksblatt. Nimellä Vorwärts se alkoi ilmestyä lokakuun alusta 1890. Lehti ilmestyi päivittäin, ja sunnuntaisin siihen liittyi kuvallinen lisälehti Die neue Welt. Nimenmuutoksen jälkeen lehden uusi päätoimittaja oli 1890-1900 Wilhelm Liebknecht.[1].

Nykyään Vorwärts on kuukausijulkaisu, joka postitetaan kaikille SPD:n jäsenillelähde?.

Vorwärtsin alkuaikoina sen kirjoittajakuntaan kuului muun muassa Friedrich Engels. Lehti tuki menševikkejä Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen jakautumisen jälkeen. Se julkaisi Trotskin kirjoittamia artikkeleja, mutta ei Leninin. Ensimmäisen maailmansodan alkuvuosina Vorwärts ei tukenut Saksan hallitusta vaan kannatti pasifismia. Tämä oli SPD:n linjan vastaista, mutta vuonna 1916 päätoimittajavaihdoksen jälkeen lehti ohjattiin takaisin puolueen linjalle. Vorwärts vastusti lokakuun vallankumousta ja kannatti parlamentaarisen järjestelmän luomista Saksaan.lähde?

Vuonna 1923 Vorwärts määrättiin maksamaan kuusi miljoonaa markkaa Adolf Hitlerille, koska lehdessä oli väitetty että Hitler saa rahoitusta ”Amerikan juutalaisilta ja Henry Fordilta”.[2]

Lehteä julkaistiin Berliinissä nimellä Vorwärts vuoteen 1933 Hallen puoluekokouksen päätöksellä. Natsivallan aikana SPD oli kielletty eikä lehteä voitu julkaista Saksassa, vaan toimitus siirrettiin Tšekkoslovakiaan ja vuonna 1938 Pariisiin, missä lehti lakkautettiin vuonna 1940 Ranskan saksalaismiehityksen alettua.lähde?

Vuonna 1948 Vorwärts perustettiin uudelleen, ja nykyään sen levikki on noin 410 000 ja lukijamäärä noin 810 000. Vuonna 2015 irtonumero maksoi 2,50 euroa. Päätoimittaja on Karin Nink.[3]

  1. Vorwärts, Tietosanakirja. Osa 10, palsta 1503. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1919
  2. JTA Jewish News Archive: Hitler Wins in Libel Suit
  3. Vorwärtsin mediatiedot saksaksi, pdf (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]