Von Neumannin arkkitehtuuri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Von Neumannin arkkitehtuuri on tietokonearkkitehtuuri, jonka John von Neumann suunnitteli yhdessä työryhmänsä kanssa vuonna 1940-luvulla. Arkkitehtuuri esiteltiin vuonna 1945 EDVAC-tietokonetta käsittelevässä muistiinpanosarjassa ”First Draft of a Report on the EDVAC”.[1] EDVAC-tietokonetta voidaan pitää ensimmäisenä toimivana suunnitelmana todellisesta tietokoneesta. Vaikka ensimmäisen tietokoneen jälkeen tietokonearkkitehtuuri on kokenut suuria muutoksia, on Von Neumannin arkkitehtuuri säilynyt taustalla aina tähän päivään asti.[2]

Von Neumannin arkkitehtuurin ominaisuudet liittyvät siihen, että data ja dataa käyttävät ohjelmat varastoidaan samaan muistiin. Von Neumannin arkkitehtuurissa data ja käskyt käyttävät myös yhteisiä väyliä muistin ja prosessorin välillä.[3] Ennen kuin Von Neumann esitteli tämän ratkaisunsa tietokonearkkitehtuurista, ei tietokoneita oltu voitu rakentaa kerrallaan kuin yhtä tarkoitusta varten.[1] Toinen merkittävä tietokonearkkitehtuuri on Harvardin arkkitehtuuri. Se eroaa Von Neumannin arkkitehtuurista siten, että datalla ja ohjelmilla on omat erilliset muistinsa ja väylät signaaleille.

Von Neumannin arkkitehtuuri

Arkkitehtuurin komponentit:

  • Kontrolliyksikkö (CU) joka suorittaa ohjelmaa.
  • Aritmeettis-looginen yksikkö (ALU), joka toteuttaa tärkeimmät operaatiot kuten yhteen- ja vähennyslaskut, loogiset AND-, OR-, ja NOT-operaatiot yms.
  • Rekisterit ovat nopeaa muistia kontrolliyksikön ja aritmeettis-loogisen yksikön käytössä.
  • Muisti ja I/O (input-output)-laitteet, jotka kattavat tietokoneen I/O- ja muistiavaruuden.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b John von Neumann: First Draft of a Report on the EDVAC (PDF) Viitattu 25.8.2017.
  2. von Neumann –arkkitehtuuri ennen ja nyt www.cs.helsinki.fi. Viitattu 19.3.2018.
  3. Mehdi Zargham: Computer architecture (2. kappale) 1996. Prentice Hall. Viitattu 10.3.2018.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.