Volsin tähtitorni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volsin tähtitorni
Järjestö Kirkkonummen Komeetta
Sijainti Vols, Suomi
Avattu
Kotisivu www.ursa.fi/yhd/komeetta/havaintopaikka/vols.html

Komakallion tähtitorni sijaitsee Kirkkonummella Volsin kylässä. Sen omistaa Tähtitieteellinen yhdistys Kirkkonummen Komeetta. Se sijaitsee 6 kilometrin päässä Kirkkonummen keskustasta pohjoisluoteeseen pitkin Volsintietä. Tähtitorniin asennettiin marraskuussa 2004 28 cm kaukoputki.

Tähtitornissa on kokonaan poistyönnettävä katto, niin että havaittaessa koko taivas on näkyvissä.

Tähtitornille on vedetty sähköt ja rakennettu tie. Yhdistyksellä on CCD-kamera ja tietokone, joten siellä voidaan ottaa kuvia syvän taivaan kohteista.

Tähtitornin rakentamista ovat tukeneet jäsenet lahjoituksillaan, Kirkkonummen Säästöpankkisäätiö ja Suomen Kulttuurirahasto. Rakentamista on rahoittanut Euroopan unioni Leader+ -tuellaan. Kirkkonummen kunta on luovuttanut 4000 neliön maa-alueen yhdistyksen käyttöön.

Komakalliolle on valmistunut elokuussa 2008 myös toinen tähtitorni. Siinä on 11 cm linssikaukoputki ja jalusta, jossa on automaattinen goto-haku.

Vuonna 2009 Komakalliolle on rakennettu tähtitorni, josta havaitaan muuttuvia tähtiä. Vuonna 2011 rakennettiin neljäs havaintorakennus sekä erillinen jalusta siirrettäville kaukoputkille. 2015 rakennettiin havaintorakennus, jossa on kolme kaukoputkea valokuvausta varten.

Volsin tähtitornissa on 28 cm kaukoputki. Kuva Seppo Linnaluoto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]