Voitto-osuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Voitto-osuus on sijoitusrahaston osinkoa tai korkoa muistuttava voitonjakoerä, jonka rahasto maksaa sen tuotto-osuuksien omistajille.

Voitto-osuus maksetaan rahaston tuotto-osuuksien omistajille rahana tavallisesti vuosittain, ETF:ssä myös vuosineljänneksittäin tai kuukausittain. Voitto-osuuden suuruusluokka on yleensä määritelty rahaston esitteessä. Voitto-osuus voi vastata rahastoon kertyneitä korkoja, osinkoja tai arvonnousua, mutta se ei ole välttämätöntä. Voitto-osuus saatetaan maksaa myös siinä tapauksessa, että rahaston sijoituskohteiden markkina-arvo on laskenut, koska lainapapereiden korkomaksuja ja osakkeiden osinkoja kertyy arvon liikkeistä huolimatta. Maksettu voitto-osuus pudottaa tuotto-osuuden arvoa maksetun summan verran.

Samasta sijoitusrahastosta on usein tarjolla sekä tuotto- että kasvuosuuksia. Voitto-osuus maksetaan vain tuotto-osuuksien omistajille. Voitto-osuutta vastaava kasvuosuuksien omistajille kuuluva summa pidetään rahastossa. Summa kertyy kasvuosuuden arvoon ja pysyy sijoitettuna rahastoon aina siihen asti, kun omistaja lunastaa kasvuosuutensa.

Voitto-osuus on veronalaista tuloa. Suomen henkilöverotuksessa siitä peritään pääomatulovero, yhtiöverotuksessa yhteisövero.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osuuslajit sijoitusrahastoissa