Vladimir Dekanozov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimir Dekanozov vuonna 1938.

Vladimir Georgijevitš Dekanozov (Dekanozišvili) (ven. Влади́мир Гео́ргиевич Декано́зов; georg. ვლადიმერ გიორგის ძე დეკანოზიშვილი, Vladimer Giorgis dze Deḳanozišvili; kesäkuu 189823. joulukuuta 1953) oli neuvostoliittolainen diplomaatti ja poliitikko, joka johti maansa ulkomaantiedustelua 1930-luvun lopulla.

Syntyperältään hän oli georgialainen.

Kesällä 1940 Dekanozov toimi keskeisesti Liettuan liittämisessä Neuvostoliittoon. Tämän jälkeen hän siirtyi maansa suurlähettilääksi Berliiniin, missä virassa hän oli siihen saakka kunnes Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon. Marraskuussa 1940 hän osallistui ulkoasiainkansankomissaari Vjatšeslav Molotovin ja Saksan johdon välisiin, tuloksettomiksi jääneisiin neuvotteluihin.

Vuonna 1944 Dekanozov toimi Molotovin sijaisena Suomen ja Neuvostoliiton välisen aseleposopimuksen allekirjoittamistilaisuudessa. Lavrenti Berijan läheisenä työtoverina tunnettu Dekanozov nimitettiin myöhemmin Georgian SNT:n sisäministeriksi.

Hänet erotettiin vuonna 1953 Stalinin kuoltua ja Berijan kukistuttua, tuomittiin kuolemaan "rikoksista Neuvostoliiton valtiota vastaan" ja teloitettiin saman vuoden lopulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso tietosanakirja, osa 2 (2. painos). Helsinki: Otava, 1962