Vixen 03

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vixen 03 (1978) on Clive Cusslerin jännitysromaani

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliovuoret 1953: raskaaseen C97 Stratocruiser -kuljetuskoneeseen lastataan ydinkranaattien kuljetukseen tehtyjä terässäiliöitä joissa on taistelulaivan ammuttaviksi tarkoitettuja 406 mm kaasukranaatteja.

Tehtävän koodinimi on VIXEN 03.

Koneen ohjaaja majuri Vylander saa yksityiskohtaiset ohjeet amiraali Walter Bassilta ja kone katoaa lumimyrskyyn; koskaan se ei saavu perille ja lopulta sen etsinnästä luovutaan. Paperitkin haudataan arkistoon jonka saa avata vasta 600 vuoden kuluttua.

Jo kolmetähtisen vara-amiraali Bassin hieno ura katkeaa ja hän on karkotusta vastaavissa toisarvoisissa tehtävissä viimeiset työvuotensa - mikä herättää yleistä hämmästystä mutta useimmat tulkitsevat että hän olisi riidellyt presidentin kanssa - ja katkaissut itse uransa; amiraali katoaa eläkkeelle.

1990-luku: paljastuu että koneesta on särkynyt yksi potkuri ja se on tehnyt mahalaskun pienen tekojärven jäälle mutta uponnut jään läpi ennen kuin miehistö pääsee ulos.

Lomaileva Dirk Pitt löytää hylyn jäännökset ja selvittää uskomattoman palapelin; jo eläkeläinen amiraali Bass löytyy ja kaasukranaatit nostetaan; kahdeksan niistä puuttuu mutta se selviää nopeasti: eräs entinen sukeltaja on nostanut ne ja myynyt.

Amiraali Sandecker murisee aluksi tapansa mukaan mutta lähtee operaatioon mukaan.

Pitt ja kranaatteja jäljittämään avustanut eversti Abe Steiger jäljittävät ja nitistävät kranaatit anastaneen juonittelijan ja hänen kovapintaisen vaimonsa.

Monimutkaisella juonittelulla melkein kaikki kranaatit löytyvät, vain kaksi jää kateisiin; paljastuu että ne on saanut haltuunsa terroristiryhmä joka aikoo ampua ne keskelle Washington D.C.a romuttamosta ostetun taistelulaivan tykeillä; alusta on kevennetty niin paljon että se pääsee pitkin Potomac-jokea kyllin lähelle tuhotakseen kaupungin historialliset muistomerkit - eritoten Yhdysvaltain kansallisarkiston jossa säilytetään itsenäisyysjulistusta ja perustuslakia; tulenjohtajana on mies joka ajelee lakaisuautolla - sotilaspoliisit saavat hänet liian myöhään kiinni.

Pitt, kaksi amiraalia ja eversti Steiger yhdessä lähtevät hyökkäykseen jonka lopputuloksena Sandecker ja Steiger lentävät merelle viimeinen kaasukranaatti helikopteriinsa laskuvarjosta tarttuneena; Pitt menee perään ja onnistuu katkaisemaan melkein kaikki köydet argonlaserilla - laite tosin ylikuumenee ja palaa ennen kaikkien katkomista, mutta rohkealla syöksyllä ne katkeavat ja kranaatti putoaa mereen jossa se on vaaraton.

Jokseenkin samalla hetkellä amiraali Bass kuolee vuoteeseensa.

Lopuksi presidentin määräyksestä Kaukoidässä oleva, siihen asti myrkkykaatopaikkana eristetty Rongelon saari jossa kaasua kokeiltiin tuhotaan ydinkärjellä.