Vittoria (Italia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vittoria
Piazza del Popolo
Piazza del Popolo

Vittoria

Koordinaatit: 36°57′00″N, 14°32′00″E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Italian maakunnat Ragusan maakunta
Hallinto
 – Pormestari
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 182,5[1] km²
Korkeus 168 m
Väkiluku (30.11.2019) 63 703[2]
 – Väestötiheys 349 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 97019
Suuntanumero(t) 0932
















Vittoria on kunta Sisilian kaakkoisosassa Italiassa. Se kuuluu Ragusan maakuntaan, ja on sen toiseksi suurin kaupunki. Etäisyys Ragusasta on noin 17 kilometriä länteen.[3] 1600-luvun alussa perustetun Vittorian ruutukaava on selkeälinjainen leveine ja suorine katuineen.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vittoria on rakennettu Vittorian alangolle, jonka pinta-ala on noin 420 km². Alankoa kutsutaan myös nimellä Ipparino, 28-kilometrisen Ippari-joen mukaan. Alanko rajoittuu lännessä Sisiliansalmeen ja idässä Monti Iblein ylämaahan. Monti Iblein itäpuolella on Catanian metropolikaupunki.

Vittoria on eteläisintä Italiaa, ja sen keskusta sijaitsee 37. pohjoisen leveysasteen eteläpuolella. Alueella vallitsee välimerenilmasto kuumine kesineen ja leutoine talvineen. Vuotuinen keskilämpötila on 17,7 °C. Kylmin kuukausi on tammikuu, jonka keskilämpötila on 9,9 °C ja lämpimin elokuu, 25,6 °C. Vuotuinen sademäärä on keskimäärin 500 millimetriä. Vittorian sääasema sijaitsee 168 metriä mpy.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modican kreivitär Vittoria Colonna de Cabrera (1558–1633) perusti Vittorian 24. huhtikuuta 1607. Hän oli pyytänyt luvan uuden asutuksen perustamiseen Espanjan kuningas Filip III:lta. Vittoria alkoi kohota antiikkisen kreikkalaiskaupunki Kamarinan lähistölle; kuninkaan ajatus oli ollut Kamarinan uudelleenrakentaminen, mutta lopulta Vittoria rakennettiin Boscopianon hedelmälliselle tasangolle noin kymmenen kilometriä Kamarinasta itään. Tammikuun 1693 maanjäristyksen jälkeen Vittorian laajeneminen jatkui, ja kaupunki oli osa Modican kreivikuntaa vuoteen 1812, jolloin feodalistinen järjestelmä lakkautettiin.

Kamarinan alueelle Välimeren rannalle nousi Vittorian ainoa frazione Scoglitti, jossa asuu nelisen tuhatta ihmistä (2019). Vittorian suojeluspyhimys on Johannes Kastaja eli Giovanni Battista, Scoglittin suojeluspyhimys puolestaan on Santa Maria di Portosalvo.

Vittorian arkkitehtoninen perintö on nuorta verrattuna naapurikaupunkeihin. Kaupungissa ovat edustettuina etenkin jugend ja art deco. Vittorian historiallisia rakennuksia ovat esimerkiksi Basilica di San Giovanni Battista 1700-luvun taitteesta, La chiesa della Madonna delle Grazie ja uusklassinen Teatro Comunale 1870-luvulta.[4] Scoglittissa on kirkko Santa Maria di Portosalvo vuodelta 1937.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vittorian tärkeitä elinkeinoja ovat maatalous, kalastus, elintarviketeollisuus ja metalliteollisuus. Kesäisin matkailu on merkittävä tulonlähde.[5] Vittorian rautatieasema sijaitsee rataosuudella Caltanissetta Xirbi–GelaSyrakusa. Keskeinen maantieyhteys on 383-kilometrinen Strada statale 115, joka kulkee Sisilian luoteisosan Trapanista kaakkoisosan Syrakusaan. Lähin lentoasema on Aeroporto di Comiso, joka avattiin siviilikäyttöön 2013. Lähin suuri lentoasema on Aeroporto di Catania-Fontanarossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 11.5.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 11.5.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Ragusa e Vittoria Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 11.5.2020. (italiaksi)
  4. Vittòria (Ragusa) Sapere.it. Novara: De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 11.5.2020. (italiaksi)
  5. Vittoria Treccani.it. Novara: De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 3.5.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vittoria (Italia).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Vittoria (Italia)