Vitali Bianki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vitali Valentinovitš Bianki (ven. Вита́лий Валенти́нович Биа́нки; 30. tammikuuta (J: 11. helmikuuta) 1894 Pietari10. kesäkuuta 1959 Pietari) oli venäläinen lastenkirjailija. Hänellä katsotaan olevan saksalaisia ja sveitsiläisiä sukujuuria, mistä juontunee italialainen sukunimi Bianchi. Hänen isänsä oli tunnettu eläintieteilijä Valentin Lvovitš Bianki.

Bianki opiskeli Pietarin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Hän taisteli ensimmäisessä maailmansodassa Venäjän keisarillisen armeijan tykistössä 1916–1917 ansioituen muun muassa praavosnikein [1]. Hän liittyi Sosialistivallankumoukselliseen puolueeseen eli niin sanottuihin eserriin. Hän toimi komiteassa, joka pyrki säilyttämään Tsarskoje Selon muistomerkit. Sittemmin hänellä oli komennuksia Ufassa, Jekaterinburgissa sekä Bijskissä. Tämän jälkeen hänet mobilisoitiin valkoisen kenraalin Aleksandr Koltšakin valkoarmeijaan, josta hän erkaantui ja liittyi piankin punaisiin salanimellä Vitali Beljanin. Hän joutui myös Valtiollisen keskuspoliisin pidättämäksi.

Kirjailijana Vitali Bianki keskittyi lastenkirjallisuuteen. Hänen Petroskoissa suomeksi painettu sanomalehtensä Metsän sanomia löysi tiensä suomalaisiinkin koteihin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.