Vissarion (mystikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vissarion
Vissarion.
Vissarion.
Henkilötiedot
Muut nimet Sergei Torop
Syntynyt14. tammikuuta 1961 (ikä 63)
Krasnodar, Neuvostoliitto
Kansalaisuus Venäjä
Ammatti uskonnollisen kultin johtaja, aiemmin liikennepoliisi

Vissarion, oikealta nimeltään Sergei Torop (s. 14. tammikuuta 1961 Krasnodar, Neuvostoliitto) on venäläinen mystikko ja uskonnollisen kultin johtaja. Hän on väittänyt vuodesta 1990 olevansa uudelleensyntynyt Jeesus. Vissarionin perustama liike on nimeltään Viimeisen testamentin kirkko (Церковь Последнего Завета), myös tunnettu nimellä "Yhdistyneen uskon yhteisö". Kirkon alueella on pyritty elämään mahdollisimman luonnonmukaisesti. Kirkon keskus sijaitsee Venäjän Siperiassa, Krasnojarskista etelään, Abakanin lähellä. Vissarionin kirkko yhdistelee ortodoksista uskoa, apokalyptismia, buddhalaisuutta, islamiakin, tantraa, kollektivismia, uudestisyntymistä, veganismia ja ympäristöliikettä. Sen tavoite onkin yhdistää kaikki maailman uskonnot.

Viimeisen testamentin kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sergei Torop kävi neuvostoarmeijan ja työskenteli liikennepoliisina Minusinskissa. Mutta vuonna 1989 Toropilta loppuivat perestroikan takia poliisin työt ja hän julistautui Jumalan pojaksi.[1][2] Uudelleensyntymän hän ilmoitti vuonna 1990.

Taitavana maalarina Torop maalasi 1990 ikonin paikalliselle kirkolle, jonka jälkeen hän sai useita kuukausia kestäneen uskonnollisen näyn, jonka jälkeen hän havaitsi olevansa Jumalan poika. Torop otti nimekseen "Vissarion", "Hän joka antaa elämän".

Vissarion piti ensimmäisen saarnansa 18. elokuuta 1991. Vissarion ei ole oman ilmoituksensa mukaan Jumala, mutta Jumalan sana.

Vissarion sai seuraajia myös mm. Saksan esoteerikkojen joukosta.[3] Vuodesta 1995 Vissarion rekisteröi yhteisönsä nimellä "Viimeisen testamentin kirkko".

Petropalvlovkan Vissarionin uskonliikkeen kirkko

Vissarionin vuonna 1994 perustamassa 2,5 neliökilometrin kokoisessa Tiberkulin yhteisössä Siperian taigassa elää noin viisi tuhatta ihmistä tiukkoja sääntöjä noudattaen. Noin 300 ihmistä on elänyt yhteisön keskuspaikassa Aurinkokaupungissa (Aamuauringon kylä) ja muut ympäristön kymmenissä pienkylissä.[4]

Kirkon keskus on Siperiassa, Krasnojarskin eteläpuolella, Krasnojarskin aluepiiriin Kuraginskin piirissä. Lähin suurempi kaupunki on Aban (Abakan). Tarkemmin se on Minusinskin painanteessa Abakanin itäpuolella, 40 kilometrin päässä Petropavlovkan kylästä. Keskusta kutsutaan myös nimellä "Kaupunki" ja "Vuori". Kaupunki koostuu kolmesta osasta "Aamunkoiton asumus", "Taivaallinen asunto" ja "Temppelihuippu". Kultin alue ulottuu myös mm Petropavlovkan ja Tseremshankan kyliin.

Hän asui aluksi vuoren huipulla. Sittemmin Vissarion on muuttanut vuoren päältä alas laaksoon, jonne hänelle on rakennettu uusi talo.

Noin 40 kylän yhteisössä on pyritty elämään luonnonmukaisesti: polttopuut kaatuneista puista, kuljetukset hevosilla, ruoka puutarhasta, vaatteet viljellystä pellavasta jne. Pyhällä vuorella kasvatetaan jopa viinirypäleitä. Asukkaat pyrkivät itse tuottamaan tarve-esineensä.[5]

Yhteisössä muun muassa liha- ja maitotuotteiden sekä alkoholin ja tupakan käyttö on kielletty.

Nykyisemmin vegaaniravinnosta on kuitenkin tingitty maitotuotteiden ja kananmunien osalta. Yhteisöön on tullut myös sisävessat, satelliittikanavat ja erilaiset kodinkoneet.

Yhteisö on myös pyrkinyt luopumaan osittain rahan käytöstä ja luomaan yhteisomistusta, tässä kuitenkaan onnistumatta.

Liikkeen tavoitteena on ollut yhdistää kaikki maailman uskonnot.

Rocco Castoron vuonna 2012 liikkeestä tekemän elokuvan mukaan kirkko sijaitsee hyvällä paikalla ja ihmiset ovat mukavia, mutta liikkeen ajatukset ovat hyvin kulttimaisia. Vissarion ennustaa vedenpaisumusta, josta hänen seuraajansa pelastuvat[6] RT julkaisi videon vimellä "Siperian messias".[7]

Vissarion itse on asunut vuorella ylellisessä huvilassa, mutta seuraajat puisissa taloissa, On epäselvää mistä Vissarion olisi saanut rahansa: joko lahjoituksina tai verottamalla kirkon jäseniä.[8]

Joitain Vissarionin seuraajia kuoli 90-luvulla itsemurhiin ja siksi, etteivät saaneet lääkärin apua kovissa elinoloissa. Aurinkokaupungissa on satelliittiantenneja, pyykkikoneita, traktoreita hevosten sijaan ja johtajat saattavat ajella Nissanin maasturilla.[9]

Pidätys 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän poliisi ja turvallisuuspalvelu pidättivät vuonna 2020 59-vuotiaan Vissarionin ja kaksi muuta liikkeen johtajista. Vissarionin epäiltiin hankkineen liikkeensä jäseniltä rahaa psykologisella painostuksella, ja näin vahingoittaneen näiden terveyttä[4][10] Pidätyksen syyksi on epäilty myös sitä, ettei ortodoksikirkko pidä kulteista, ja siitä että Vissarionin kirkko olisi joutunut riitoihin liiketoimissa.[11]

Vissarionin perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vissarionin vanhemmat ovat Anatoly Torop ja Nadia Malashenko. Mutta Vissarion pitää äitinään Neitsyt Mariaa. Vissarion erosi ensimmäisestä vaimostaan ja avioitui 19-vuotiaan kanssa. Vissarionilla on avioliitoistaan kuusi lasta: Roman, Daria, Elisha, Svetoger, Svyatoslav ja Diana.[12] Vissarionilla on sisarpuoli Irina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.