Visayat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Visayat eli bisayat ovat Filippiineillä asuva etninen ryhmä, jonka jäsenet puhuvat visaya-kieliä. He ovat Filippiinien suurin etninen ryhmä, väkiluvultaan noin 33 miljoonaa.[1] Visayat asuvat Visayasin alueella, Luzonin eteläosissa ja Mindanaon saarella. Myös Metro Manilan pääkaupunkialueelle on muuttanut paljon visayoja. Suurin visaya-kieli on cebuano, jota puhuu äidinkielenään noin 21 miljoonaa ihmistä.[2] Se on Filippiinien toiseksi yleisin kieli tagalogin jälkeen.

Filippiinien itsenäisyyden (vuodesta 1946) aikaisista presidenteistä kolme on ollut visayoja, mukaan luettuna vuoden 2016 presidentinvaalit voittanut Rodrigo Duterte. Entinen presidentti Gloria Arroyo on puoliksi visaya. Ammattilaisnyrkkeilijä Manny Pacquiao on kotoisin Bukidnonin provinssista ja puhuu cebuanoa.

Cebuanot eli cebut ovat visayojen alaryhmä. He puhuvat cebanon kieltä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M. Dutta: The Asian Economy & Asian Money (pdf) (laskettu yhteen cebuano, bisaya, hiligaynon ja waray) Rutgers University. Arkistoitu 9.9.2013. (englanniksi)
  2. M. Dutta: The Asian Economy & Asian Money (pdf) (laskettu yhteen cebuano ja bisaya) Rutgers University. Arkistoitu 9.9.2013. (englanniksi)