Viron ilmatilan loukkaukset 2005

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itsenäistymisen jälkeen Viron, Liettuan ja Latvian ilmatilaa ei kyetty valvomaan, koska kyseiset maat eivät jääneet itsenäisten valtioiden yhteisöön (IVY) jakamaan Neuvostoliiton asevoimia, vaan pyrkivät mahdollisimman nopeasti pääasiassa venäläisistä sotilaista koostuvia Venäjän asevoimien poistumiseen alueeltaan.

Koska Kaliningradin alue kuuluu Venäjälle, joutuu se suorittamaan lentoja kansainvälisessä ilmatilassa Suomenlahdelta Kaliningradiin. 2001 ryhdyttiin Baltian ilmavalvontaa kehittämään BALTNET -valvontajärjestelmän avulla.

Ennen kuin Nato ryhtyi valvomaan Viron, Liettuan ja Latvian ilmatilaa neljällä F-16 -hävittäjällä osallistuvin maittain kolmen kuukauden jaksoissa todettiin ilmatilanloukkauksia runsaasti. Osa niistä tapahtuu hitaasti lentävillä suurikokoisilla kuljetuskoneilla, missä saattoi olla myös tiedusteluvarustus. Kesäkuun 2005 lopulta Viron ilmatilaa ovat valvoneet saksalaiset F-4 Phantom II-hävittäjät.

Aihe on merkittävä siksi, koska Viro on poikkeuksetta diplomaattisesti vedonnut aina julkisuuteen sekuntien tai minuuttien ilmatilanloukkauksiin.

Väitettyjä ilmatilanloukkauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]