Virginialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virginialainen
The Virginian
Lee J. Cobb ja James Drury Virginialaisessa 1962.
Lee J. Cobb ja James Drury Virginialaisessa 1962.
Tyyli Draama
Kestoaika 75 min
Pääosissa James Drury
Lee J. Cobb
Doug McClure
John McIntire
Alkuperämaa Yhdysvallat
Verkko NBC
(Yhdysvalloissa)
Esitetty 1962 – 1971 (Yhdysvalloissa)
Jaksoja 249
Aiheesta muualla
IMDb

Virginialainen on yhdysvaltalainen televisiosarja, joka kertoo Wyomingissa sijaitsevasta Shiloh-nimisestä karjatilasta ja sen työnjohtajasta, Virginiasta kotoisin olleesta karjapaimenesta, jota näytteli James Drury. Kirjailija Owen Wisterin vuonna 1902 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin löyhästi perustuvaa sarjaa kuvattiin kaiken kaikkiaan 249 jaksoa vuosina 19621971. Tuotannon päättyessä olivat Druryn esittämä päähenkilö Virginialainen sekä hänen lähin miehensä, karjapaimen Trampas, esittäjänään Doug McClure, sarjan ainoat jäljellä olleet alkuperäisessä rooligalleriassa mukana olleet henkilöt.

Yhdeksän tuotantokauden aikana ei missään vaiheessa paljastettu Virginialaisen oikeaa nimeä. Sarjan jaksoissa, joiden tapahtumat sijoittuivat 1880- ja 1890-luvuille, kuvattiin karjatilan ja läheisen Medicine Bow'n kaupungin tapahtumia sekä tilan väen ja kaupungin lainvalvojien ponnisteluja ylläpitää järjestystä.[1] Sarjan jaksot poikkesivat toisistaan siten, että osa niistä keskittyi tilan ja osa kaupungin tapahtumiin, minkä lisäksi joissakin jaksoissa olivat mukana kaikki tai useimmat sarjan päätähdet ja joissakin vain yksi tai kaksi heistä – jälkimmäisten jaksojen tapahtumat sijoittuivat yleensä jollekin vieraalle paikkakunnalle.

Sarjan tunnussävelmän Lonesome Tree sävelsi Percy Faith.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Drury  … Virginialainen (1962-71)  
 Lee J. Cobb  … Tuomari Henry Garth (1962-66)  
 Doug McClure  … Trampas (1962-71)  
 Charles Bickford  … John Granger (1966-67)  
 John McIntire  … Clay Granger (1967-70)  

Vastaanotto Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sarjaa alettiin esittää tammikuussa 1965 alkaen Tesvisiossa[1], joka saman vuoden maaliskuussa muuttui Ylen kakkoskanavaksi. TV2 näkyi pitkään vain eteläisessä Suomessa, joten Virginialainen ja muut kanavan tuolloiset ohjelmat ovat tuttuja vain osalle varttuneista suomalaisista. Helsingin Sanomien tv-kriitikko Jukka Kajava kirjoitti kesällä 1971 Virginialaisen olevan ”kaunis kakku, jonka sisällä ei taida olla edes silppua”. Hänestä se on pinnallisine ja dramaattisine ihmissuhteineen Peyton Placen kaltainen todiste väitteestä, että Yhdysvalloissa tv-ohjelmat tehdään lähinnä kymmenvuotiaan älykkyystasoa ja vastaanottokykyä ajatellen.[2] Samoihin aikoihin pääosan näyttelijää James Drurya oli juuri kierrätetty suomalaisilla juhannusjuhlilla sarjahahmonsa roolissa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Uusia sarjafilmejä. Helsingin Sanomat, 6.1.1965, s. 9. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Kajava, Jukka: Virginialainen. Helsingin Sanomat, 28.6.1971, s. 31. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Riita rahasta aloitti Virginialaisen vierailun. Helsingin Sanomat, 25.6.1971, s. 8. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.