Vinlandin taistelu (1010)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vinlandin taistelu (1010)
Osa Amerikkojen norjalainen asutus
Päivämäärä:

1010

Paikka:

Vinland

Lopputulos:

Viikinkien voitto

Osapuolet

Islantilaiset viikingit

paikalliset soturit

Komentajat

Thorfinn Karlsefni

Ei tiedossa

Vahvuudet

140

Ei tiedossa

Tappiot

2 kuollutta 5 haavoittunutta

31 kuollutta

Trofinn Karlesfni oli ensimmäinen norjalainen tutkimusmatkailija, joka yritti varsinaisesti asuttaa Vinlandin aluetta. Erik Punaisen saagan mukaan, hän lähti matkaan kolmen laivan ja 140 miehen kanssa.

Saavuttuaan määränpäähänsä Vinlandiin, viikingit löysivät kuuluisat marjat ja itse-kylvetyn viljan jonka mukaan maa oli nimetty. He viettivät alueella rankan talven. Viikingit selvisivät kalastamalla, metsästämällä, ja keräämällä munia. Seuraavana kesänä he matkasivat Hopin saarelle, jossa he tapasivat rauhanomaisia paikallisia, joiden kanssa he tekivät vaihtokauppaa. Karlsefni kielsi miehiä vaihtamasta miekkojaan ja keihäitään, joten pääasiassa he vaihtoivat punaisia kankaitaan nahkoihin.

Pian vaihtokaupan jälkeen viikinkien kimppuun hyökkäsi pelästyneitä paikallisia, jotka olivat säikähtäneet heidän leiristään karannutta härkää. Viikingit pakotettiin perääntymään helposti puolustettavissa olevalle alueelle. Taistelun lopussa kaksi Karlsefnin miehistä oli tapettu kun taas paikallisista suurin osa oli tapettu. Taistelun jälkeen Karlsefni miehineen huomasivat että sen lisäksi mitä maalla oli heille tarjota, he olisivat jatkuvan hyökkäysuhan alla.


Seikkailunsa jälkeen he palasivat Grönlantiin. Heidän kolmevuotinen retkensä oli pisin eurooppalainen retki uuteen maahan Kolumbuksen matkoihin asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Keneva Kunz Erik Punaisen Saaga, Islantilaisten Saagassa, Penguin Books, New York, 2001