Vincenzo Lancia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vincenzo Lancia
Henkilötiedot
Syntynyt24. elokuuta 1881
Italia Fobello
Kuollut15. helmikuuta 1937 (55 vuotta)
Italia Torino
Kansalaisuus italialainen
Ammatti insinööri
Puoliso Adele Miglietti Lancia
Lapset Gianni Lancia (s. 1924)

Vincenzo Lancia (24. elokuuta 188115. helmikuuta 1937) oli italialainen autourheilija, insinööri ja Lancia-autotehtaan perustaja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lancia syntyi Fobellossa 24. elokuuta 1881 ja oli perheen neljästä lapsista nuorin. Hänen isänsä oli keittojen purkittaja, joka työskenteli Argentinassa ennen palaamistaan Torinoon aloittaakseen oman yrityksen.

Lancia osoitti nuorella iällä lahjakkuutta matematiikassa ja vanhemmat halusivat hänen työskentelevän aikuisena kirjanpitäjänä. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Lancia kiinnostui koneistoista ja tekniikasta.

Hän kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1937 juuri ennen kuin Lancia Aprilia laitettiin tuotantoon. Hänet haudattiin synnyinkyläänsä Fobelloon. Kuolemansa jälkeen Lancian vaimo Adele Miglietti Lancia ja erityisesti poikansa Gianni Lancia jatkoivat Lancia-autotehtaan tuotantoa vuosina 1937-1955.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vincenzo Lancia ajaa 50 hv:n Fiatia vuoden 1908 Targa Floriossa (sijoittuen toiseksi).

Lancia aloitti työskentelynsä polkupyörävalmistaja Giovanni Battista Ceiranon oppipoikana Torinossa, jonka yrityksessä hänet nimitettiin myöhemmin vuonna 1898 kirjanpitäjäksi. Matka vei myöhemmin Lancian Fiatille, jossa hän toimi päätarkastajana ja testikuljettajana ollessaan 19-vuotias. Fiatin pomot olivat vaikuttuneita Lancian ajotaidoista, että he kutsuivat hänet ajamaan kilpaa radoilla.[1]

Sittemmin Lancia jätti Fiatin perustaakseen oman autotehtaan vuonna 1906[1] ja sai seuraavana vuonna valmiiksi ensimmäisen autonsa Lancia Alfan, jonka tuotanto alkoi vuonna 1908. Sittemmin Lancia tunnettiin yhtiönä, joka osasi tuottaa sopiva määrä laadukkaita autoja, eikä mainostanut tuotteitaan median kautta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c He combined quality and quantity European Automotive Hall of Fame. 2005. Viitattu 29.1.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]