Vilperin Perikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vilperin Perikunta
Tiedot
Toiminnassa 1992–
Tyylilaji huumorimusiikki
Kotipaikka Turku
Laulukieli suomi
Jäsenet

Eetu Vilperi
Arvid Vilperi
Paavo Vilperi
Matias Vilperi
Olavi Vilperi
Vili Vilperi

Levy-yhtiö

Selecta

Vilperin Perikunta on turkulainen humoristista iskelmämusiikkia esittävä yhtye, joka aloitti vuonna 1992. Heidän tunnetuimpia kappaleitaan ovat ”Turkulainen Helsingis” (cover Stingin kappaleesta ”Englishman in New York”), ”Piirimyyjä” (cover Uriah Heepin kappaleesta ”Easy Livin'”) ja ”Tervetuloa länteen Andrej” (cover Men at Workin hitistä ”Down Under”).

Yhtyeen ensimmäinen levy Vilperin perikunta (uudelleen julkaisun jälkeen myös nimellä Gloria Vilperum) on myynyt kultaa ja platinaa. Yhtyeen jäsenet esiintyvät myös salanimillä kuten Vilperin veljeksinä.

Vilperit eivät ole levyttäneet vuoden 2004 jälkeen, mutta tekevät edelleen muutamia keikkoja vuodessa. Viime vuosina yhtye on esiintynyt mm. Down By The Laituri -festivaaleilla Turussa 2010 ja Karjurockissa 2011.

Yhtyeen ensimmäinen hittisingle oli ”Tervetuloa länteen Andrej”, joten siitä lähtökohdasta Vilperin Perikunta juuri nimettiin huumoriyhtyeeksi. ”Tervetuloa länteen Andrej” on pohjimmiltaan kantaa ottava laulu. Laulu kertoo venäläisestä Andrej-pojasta, joka muuttaa rajan yli Suomeen maataloustöihin Päijänteen-alueelle, mutta joutuu pettymään. 1990-luvun alussa Suomeen saapuikin Virosta ja muualta idästä tullutta halpaa työvoimaa.

Vilperin Perikunta koostuu turkulaisista pitkän linjan muusikoista. 1990-luvun alussa Moko Karttunen jutteli Aarni Varjosen kanssa. Karttunen esiintyi siihen aikaan duona Vaakku Varjuksen kanssa, ja he olivat soittaneet keikoillaan australialaisen Men at Workin hittikappaletta ”Down Under”. Moko ajatteli, että sen voisi kääntää suomeksi. Varjonen otti homman vastuulleen ja kirjoitti kappaleeseen suomenkieliset sanat ollessaan kesätöissä Tukholmassa ja antoi valmiin tekstin Karttuselle seuraavana syksynä. Miehet päättivät koota kasaan joukon turkulaisia muusikoita ja kerätä rahaa omakustannelevyyn. Vaakku Varjuksen lisäksi mukaan tuli porukkaa Mokon silloisesta yhtyeestä Hillbilly Combo. Kun yhtye oli saatu kasaan, miehet kerääntyivät Huntersiin (kuuluisa turkulainen pubi) jakamaan käännettäviä kappaleita. Suurin osa kappaleista otettiin Hillbilly Combon ohjelmistosta, käännettiin suomeksi ja julkaistiin ensimmäisellä levyllä Vilperin Perikunta. Yhtye soitti ensimmäisen keikkansa Turkuhallissa 1. huhtikuuta 1992 The Highwaymenin lämmittelijänä.

Ensimmäinen levy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vilperin Perikunta (uudelleenjulkaisu nimellä Gloria Vilperum) on Vilpereitten tunnetuin levy, ja se sisältää muun muassa sellaiset hittikappaleet kuin "Piirimyyjä" ja "Tervetuloa länteen Andrej". Aarni Varjosen sanoittaessa "Piirimyyjä"-kappaletta hän ei tiennyt, että Juha Karlsson (yhtyeessä nimellä Eetu Vilperi) oli juuri oikeasti siihen aikaan ollut työtehtävissä piirimyyjänä. Karlsson toimii laulajana kappaleessa "Piirimyyjä" päälaulajana.

Yhtyeessä kaikki esiintyvät salanimillä; kaikkien sukunimi on Vilperi, ja he ovat olevinaan veljeksiä. Ensimmäiseen levyyn rakennettiin kehyskertomus, että Vilperin suvun päämiehen ja hänen vaimonsa kuolinpesälle Huitsin Nevadaan (suvun kotitalo arvioiden jossain Turun lähellä) olisi kokoontunut koko veljessarja (n. 8-10 veljestä). Perinnönjaossa heille olisi jäänyt lakitoimistokulujen (972 427 mk) jälkeen käteen vain joukko instrumentteja maksamattomine jäännöserineen. Tästä lannistumattomina pojat olisivat perustaneet armon vuonna 1992 orkesterinsa nimeltä Vilperin Perikunta, lähinnä kartuttaakseen perintöään tuosta ajasta eteenpäin. Serkkunsa Pepe Vilperin johdolla veljekset äänittivät ensimmäisen levynsä, joka profetoi Huitsin Nevadan vuotavan välikaton pikaista peruskorjausta. Gloria Vilperumin ilmestymisen jälkeen Aarni Varjonen ja Antti Kankaanranta (Reino ja Konsta Vilperi) jäivät pois yhtyeestä. Mukaan liittyi viulisti Tuomas Lampela (Tuomas Vilperi)

Perikunta julkaisi jouluksi 1992 vinyylisinglen, joka sisälsi kaksi joulukappaletta: "Joulupukki" ja "Joulupukki tulee taas". "Joulupukki" on coverversio kappaleesta Easy Livin', jonka yhtye levytti aikaisemmin nimellä "Piirimyyjä". "Joulupukki"-kappaleessa "Piirimyyjän" sanat on muutettu jouluaiheisiksi. Kappaleessa on hieman nopeampi tempo kuin "Piirimyyjässä" ja siihen on lisätty kulkusten helinää ja joulukirkon kellojen ääni. "Joulupukki tulee taas" on suomennettu versio laulusta "Santa claus is back in town".

Perikunta osallistui 1992 myös kansainväliseen musiikkikilpailuunselvennä nimellä Vilperi Heirs. Kilpailua varten tehtiin kaksi kappaletta: "Snake, Apple and Roll" ja "Australia".

Tervaa ja höyheniä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavana vuonna, 1993 ilmestyi Vilperin Perikunnan toinen levy, Tervaa ja höyheniä. Levyllä vierailee mm. Veli-Matti Järvenpää, salanimellä Veli-Matti Järvenpää-Vilperi. Levyn kannessa on Markku Korpelaisen (Markku Korpelainen-Vilperin, Rokki-Kokki lastenmusabändin Make-Kokki) piirros Vilpereistä, jotka keittävät tervaa, ja joka puolella sataa höyheniä. Takakannessa on piirros Suomesta, ja suurennuslasin alla näkyy Huitsin Nevada Satakunnassa. Kuvassa on teksti: "Fennomaanien maassa lama oli vallanut koko valtakunnan...Koko valtakunnanko? Ei, pieni talo taisteli Huitsin Nevadassa perikatoa vastaan. Taloa isännöi urhea Vilpereiden suku." Kuva ja piirros mukailevat Asterixia. Levyltä löytyvät sellaiset kappaleet kuin "Pyörällä duuniin" ("Born to be wild"), "Turkulainen Helsingissä"("Englishman in New York") ja "Kännissä kaikki on kuninkaita", jolla Vilperit osallistuivat Syksyn Sävel-kilpailuun samana vuonna. "Snake apple and roll" -kappale on käännetty suomeksi nimellä "Veit poikuutein". Vilperit esiintyivät samana vuonna mm. Provinssirockissa.

1993 ilmestyi "Parhaat"-cd ja -c-kasetti, joka oli luvaton kooste Vilpereiden kahdelta ensimmäiseltä levyltä. Julkaisija oli Bluebird BBCD-levymerkki.

Vuonna 1994 ilmestyi Vilperin Perikunnan kolmas levy, "Kersantti Pippuri". Levyllä vieraili Viola Vilperi, joka oli ensimmäinen naispuolinen muusikko Perikunnan levyillä. Levy sisälsi sellaisia kappaleita kuten "Älä tee must faijaa" (Light My Fire), "Kävelee kuin ruåtsalainen" (Walk Like An Egyptian) ja "Juostaan Pois" (Runaway Boys). "Salakuljettaja"-kappale on jatkoa kappaleelle "Tervetuloa länteen Andrej". Kappaleen kuunneltuaan on selvää, että Andrej ei löytänytkään lännestä eli Suomesta haluamiaan töitä ja oli ajautunut ilmeisesti viinan salakuljettajaksi.

1995 ilmestyi Vilpereiden neljäs levy, Vapauttakaa Johnny. Nimikappale kertoo israelitaustaisesta suomalaisesta iskelmälaulaja Johnny Liebkindistä, joka oli tuohon aikaan oikeudessa syytettynä sotkeutumisesta talousrikosvyyhtiin. Levyn kappaleelle tehdyllä videolla vierailevana näyttelijä on Mikko Kivinen.

Seuraavana vuonna, 1996 ilmestyi Vilpereiden viides levy, Gloria Vilperum Vol 2. Levyn 14:stä kappaleesta yhdeksän on covereita, mukana mm. "Mainostaisin" ("I was made for lovin you") ja "Blondi" ("I got my mind set on you"). Levyllä yhtye on kasvanut entisestään, ja Vilpereitä esiintyy levyllä yhteensä 12. Lisäksi levyllä vierailevat jääkiekkoilijat Saku Koivu, Jere Lehtinen, Petteri Nummelin, Kimmo Timonen ja entinen jääkiekkoilija Hannu Virta, sekä Mikko Kivinen ja muusikko Iiro Salmi.

1999 ilmestyi Vilpereiden ensimmäinen virallinen kokoelmalevy Parhaat: 20 suosikkisävelmää ja vuonna 2000 uusi levy Huone täynnä kamaa. Tällä levyllä on aavistuksen verran vakavampia kappaleita kuin Perikunnan aiemmilla levyillä, eivätkä muusikot esiinny enää salanimillä vaan oikeilla nimillään. Cover-kappale '"Tämä tie" on mukana myös eri esittäjien kokoelmalevyllä Viileää viiniä. Vuonna 2004 ilmestyi 12 1/2 vuotisjuhla-albumi. Levy sisälsi uudelleen esitettyinä suurimpia hittejä mm. "Piirimyyjä" ja "Turkulainen Helsingis" sekä uusia kappaleita kuten Aarni Varjosen "Luaja Armahra Turkku".

Vuonna 2004 julkaistiin uusintapainoksena levyt Vilperin Perikunta, Tervaa ja höyheniä ja Gloria Vilperum Vol 2 sekä tupla-cd-kokoelma Vilperin Perikunta tulee taas! Vilperin 40 suosituinta!, johon on koottu biisit kolmelta uudelleen julkaistulta levyltä.

Vilperit keikkailevat edelleen, muutaman kerran vuodessa, pääasiassa yritysten pikkujouluissa ja muissa yksityistilaisuuksissa. Vaakku Varjuksen nykyinen yhtye, Vaakku ja Patterihaukat, ovat levyttäneet uudelleen Vilpereiden kappaleet "Piirimyyjä" ja "En elä kauan näin", ja ne on julkaistu Patterihaukkojen uusimmalla levyllä, Entisten nuorten sävellahja. Myös Moko Karttusen yhtyeen Pépé Le Mokon levyllä Film Noir on yksi Vilpereiden kappale, alun perin levyllä Kersantti Pippuri julkaistu "Viis siitä". Tällä hetkellä Moko Karttunen on tauolla yhtyeestä. Perikunta esiintyi Down By The Laituri -festivaalilla 31. heinäkuuta 2010.

Alkuperäinen kokoonpano

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Arvid Vilperi – kitara ym.
 • Eetu Vilperi – kitara ym.
 • Konsta Vilperi – viulu ym.
 • Matias Vilperi – kitara, lyömäsoittimet ym.
 • Olavi Vilperi – kontrabasso ym
 • Paavo Vilperi – sähkökitara ym
 • Reino "The Stara" Vilperi – mandoliini ym.
 • Vili "Lapsikasvo" Vilperi – banjo, mandoliini ym.

Kokoonpano Gloria Vilperum Vol 2 -albumilla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Arvid Vilperi – laulu, kitara ym.
 • Eetu Vilperi – laulu, kitara, lyömäsoittimet, ym.
 • Matias Vilperi – laulu, kitara, ym.
 • Olavi Vilperi – laulu, kontrabasso
 • Paavo Vilperi – laulu, kitara
 • Tuomas Vilperi – laulu, viulu, ym.
 • Vili Vilperi – laulu, mandoliini, banjo, tinapilli
 • Viivi Vilperi – viulu, laulu
 • Aksel Vilperi – lyömäsoittimet
 • Veli-Matti Järvenpää-Vilperi – harmonikka
 • Tahvo Vilperi – laulu

Nykyinen kokoonpano

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit
Kokoelma-albumit
Livealbumit

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]