Villiscan kirvesmurhat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villiscan kirvesmurhat
Murha-ase.
Murha-ase.
Paikka Villisca, Iowa, Yhdysvallat
Kohde Mooren perhe ja kaksi vierasta
Ajankohta 10. kesäkuuta 1912
Iskutyyppi joukkomurha
Kuolleita 8
Haavoittuneita 0
Epäilty/epäillyt tuntematon
Tekoväline Kirves

Villiscan kirvesmurhat tapahtuivat myöhäsillan 9. kesäkuuta 1912 ja aamun 10. kesäkuuta 1912 välillä Villiscan kaupungissa, Iowassa, Yhdysvalloissa. Kuusihenkinen Mooren perhe sekä heidän kaksi vierastaan löydettiin surmattuna kotitalostaan. Kaikilla kahdeksalla uhrilla, mukaan lukien kuudella lapsella, oli monia kirveellä tehtyjä vammoja päässään. Pitkään jatkuneen tutkinnan aikana tuli useita epäiltyjä, joista yhtä syytettiin kahdesti. Ensimmäinen oikeudenkäynti päättyi riippuvaiseen valamiehistöön ja toinen vapauttavaan tuomioon.

Yksityiskohdat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli The Day Bookissa, Chicagossa, 14. kesäkuuta 1912, jossa on viisi kahdeksasta uhrista sekä heidän talonsa.

Mooren perheeseen kuuluivat vanhemmat Josiah B. (43-vuotias [1] ), Sarah (os Montgomery) (39) ja heidän neljä lastaan: Herman Montgomery (11), Mary Katherine (10), Arthur Boyd (7) ja Paul Vernon (5). Varakas Mooren perhe oli hyvin tunnettu ja hyvin pidetty yhteisössään. [2] 9. kesäkuuta 1912 Mary Katherine Moore kutsui Ina Maen (8) ja Lena Gertrude Stillingerin (12) yöpymään Mooren asuntoon. Sinä iltana vierailevat tytöt ja Mooren perhe osallistuivat presbyteerikirkkoon, jossa he osallistuivat lasten päiväohjelmaan, jonka Sarah oli koordinoinut.

Rikoksen ilmitulo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klo 7 Seuraavana päivänä, kesäkuun 10. päivänä, Mary Peckham, Moorejen naapuri, huolestui huomattuaan, että perhe ei ollut tullut ulos tekemään aamutöitä. Peckham koputti Moorejen oveen. Kun kukaan ei vastannut, hän yritti avata oven ja huomasi sen olevan lukossa. Peckham päästi Moorejen kanat ulos, katsoi että muilla eläimillä oli kaikki hyvin ja soitti Ross Moorelle, Josiahin veljelle. Kuten Peckham, Moore ei saanut vastausta, kun hän koputti oveen ja huusi. Ross avasi oven talon avaimella. Kun Peckham seisoi kuistilla, Ross meni saliin ja avasi vierashuoneen oven, jossa hän löysi Ina ja Lena Stillingerin ruumiit sängyltä. Moore käski välittömästi Peckhamia soittaa Henry "Hank" Hortonille, Villiscan ensisijaiselle lainvalvojalle, joka saapui pian sen jälkeen. Hortonin kotietsintä paljasti, että koko Mooren perhe ja kaksi Stillingerin tyttöä oli lyöty kuoliaaksi. Murha-ase, Josiahille kuuluva kirves, löydettiin vierashuoneesta, josta Stillingerin sisarukset löydettiin.

Lääkärit päättelivät, että murhat tapahtuivat puolenyön ja aamuviiden välillä. [3] Kaksi käytettyä savuketta ullakolla viittasi siihen, että tappaja tai tappajat odottivat kärsivällisesti (virallisen tutkinnan mukaan savukkeita ei löytynyt) ullakolla, kunnes Mooren perhe ja Stillingerin vieraat olivat nukkumassa. Murhaaja(t) menivät makuuhuoneeseen, jossa Josiah ja Sarah Moore nukkuivat. Josiah sai enemmän iskuja kirveestä kuin kukaan muu uhri; häntä oli lyöty kasvoihin niin monta kertaa, että hänen silmänsä puuttuivat. Hänen huoneensa katossa oli myös kirveen tekemä jälki, kun murhaaja nosti kirveen tappaakseen hänet. [4]

Murhaaja tai tappajat tappoivat Josiahin kirveen teräpuolella, kun taas muiden uhrien tappamiseen käytettiin hamaraa eli kirveen terän tylppää puolta. Seuraavaksi Hermania, Mary Katherinea, Arthuria ja Paulia lyötiin päähän samalla tavalla kuin heidän vanhempiansa. Myöhemmin murhaaja palasi makuuhuoneeseen lyödäkseen lisää iskuja vanhimpaan Mooresiin, kaataen verta täynnä olevan kengän, ennen kuin hän meni alakertaan vierashuoneeseen ja tappoi Inan ja Lenan. Näyttävästi jälkeenpäin 4 kiloa painava pekonilevy otettiin ulos jäälaatikosta ja asetettiin kirveen viereen. Tutkijat löysivät etsinnöissä myös koskematonta ruokaa ja veristä vettä.

Tutkijat uskoivat, että kaikki uhrit Lena Stillingeriä lukuun ottamatta olivat nukkuneet tullessaan murhatuiksi. He luulivat tytön olleen hereillä ja yrittäneen taistella vastaan, koska hänet löydettiin makaamassa poikittain sängyllä ja hänellä oli käsivarressaan puolustushaava. Lenan yöpaita oli kääritty vyötärölle asti, eikä hänellä ollut yllään alusvaatteita, mikä johti lainvalvontaviranomaisten spekulaatioihin, että tappaja(t) ahdistelivat häntä seksuaalisesti tai yrittivät tehdä niin. Tästä ei kuitenkaan löydetty merkkejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ewing: The Villisca Axe Murders Iowa Cold Cases. Viitattu September 22, 2017.
  2. "8 Iowa persons slain with an ax while they sleep". 
  3. Villisca Axe Murder House mua haha villiscaiowa.com. Viitattu October 8, 2013.
  4. The Ax Murderer Who Got Away smithsonianmag.com. Viitattu June 12, 2022.