Villi planeetta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villi planeetta
Levoton planeetta
La Planète sauvage
Ohjaaja René Laloux
Roland Topor
Käsikirjoittaja Steve Hayes
René Laloux
Tuottaja René Laloux
Roland Topor
Stefan Wul
Alain Goraguer
Dick Elliott
Anatole Dauman
Säveltäjä Alain Goraguer
Kuvaaja Dick Elliott
Boris Baromykin
Tuotantosuunnittelija Roland Topor
Pääosat Jennifer Drake
Sylvie Lenoir
Jean Topart
Jean Valmont
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tšekkoslovakia
Tuotantoyhtiö Argos Films
JEF Films
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 1973
Kesto 72 min
Alkuperäiskieli ranska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Villi planeetta eli Levoton planeetta (La Planète sauvage) on ranskalais-tšekkoslovakialainen animaatioelokuva, joka kertoo Ygam-nimisestä planeetasta, jossa asustaa 12-metrisiä humanoideja, draageja. Planeetalla asuu myös ihmistä muistuttavia omeja, joita draagit pitävät lemmikkieläiminään.

Villi planeetta tunnetaan surrealistisesta kuvailmaisustaan ja omaperäisestä tunnelmastaan, ja se sai vuonna 1973 Cannesin elokuvajuhlien juryn erikoispalkinnon. Elokuva perustuu ranskalaisen kirjailijan Stefan Wulin romaaniin Oms en Série. Elokuvan tarinan voi tulkita luokkataistelun tai Tšekkoslovakian miehityksen allegoriana.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa kuvilla pakoon juoksevasta naisesta, jolla on pieni vauva sylissään. Jättiläismäiset draagit kiusaavat naisen hengiltä. Eräs nuori draagi, Tiwo, ottaa orvoksi jääneen ihmislapsen lemmikikseen ja antaa tälle nimeksi Terr.

Planeettaa hallitsevat draagit ovat iholtaan vaaleansinisiä, punasilmäisiä humanoideja, jotka kuluttavat suuren osan ajastaan meditointiin. Nuoria draageja opetetaan eräänlaisten telepaattisten kuulokkeiden avulla. Terrin kaulapanta reagoi kuulokkeiden lähetyksiin, ja näin hän saa saman opin kuin Tiwo.

Terr pakenee ja vie Tiwon kuulokkeet mukanaan. Pakomatkalla hän kohtaa villeihin omeihin kuuluvan tytön. Tyttö vapauttaa Terrin kaulapannasta ja vie hänet hylätyn puiston suuressa puussa asuvan heimonsa luo. Heimo on alkukantainen ja taikauskoinen, mutta ajan kuluessa Terr voittaa heidän luottamuksensa ja alkaa opettaa heitä draagien kuulokkeiden avulla.

Draagien neuvosto on huolissaan tuholaisina pitämiensä villien omien lisääntymisestä ja päättää tehdä puhdistuksia. Draagit saapuvat hävittämään villit omit myrkkykaasulla, ja suurin osa puistossa asuvasta kahdesta heimosta kuolee, mutta omit onnistuvat tappamaan yhden draagin.

Jäljelle jääneet omit muuttavat turvaan draagien rakettien kaatopaikalle. Sinne he perustavat omien kaupungin, johon saapuu omeja kaikkialta Ygamista. Kuulokkeista saamansa tiedon avulla omit kehittävät edistynyttä teknologiaa. He muun muassa oppivat pienentämään draagien hylkäämiä raketinosia ja tekemään niistä toimivia. Omit alkavatkin suunnitella muuttoa Ygamin kiertolaiselle, villille planeetalle.

Tällä välin draagit ovat kehittäneet tehokkaampia hävityskeinoja ja hyökkäävät omien kaupunkiin. Omit pakenevat kahdella raketilla villille planeetalle. Villillä planeetalla heille paljastuu draagien meditaation tarkoitus. Muuten autiolla planeetalla on päättömiä patsaita, joihin draagien lentävät ajatuskuplat liittyvät. Tällä tavoin draagit ovat yhteydessä toisten galaksien olentoihin ja läpikäyvät näiden kanssa "paritteluriittejä" pystyen näin lisääntymään.

Omit rikkovat patsaat, jolloin omien tuhoaminen Ygamilla loppuu ja draagit joutuvat paniikkiin. Draagien on tunnustettava, että omien sivilisaatio on noussut heidän tasolleen. Lopussa draagit ja omit elävät jonkinlaisessa symbioosissa, ja omit ovat rakentaneet Terr-nimisen keinotekoisen satelliitin Ygamille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.