Viktor Amadeus von Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinssi Viktor Amadeus.

Viktor Amadeus von Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym (21. toukokuuta 1744 Balduinstein2. toukokuuta 1790 Savitaipale) oli Venäjän keisarillisen armeijan kenraali ja Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan kuuluneen Anhalt-Bernburgin ruhtinaskunnan ruhtinas.

Sotilasura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victor Amadeus syntyi Rheinland-Pfalzissa sijaitsevassa Schaumburgin linnassa Anhalt-Bernburgin ruhtinaan Viktor I Amadeus Adolfin kuudentena poikana. Perimysjärjestyksestä johtuen hän valitsi lopulta sotilasuran ja liittyi Venäjän keisarilliseen armeijaan vuonna 1772. Viktor Amadeus oli mukana muun muassa vuonna 1787 alkaneessa Venäjän–Turkin sodassa, jossa hän osallistui Căușenin, Akkermanin ja Benderin kaupunkien valtauksiin Romaniassa, Ukrainassa ja Moldovassa, saaden ansioistaan Pyhän Andreaksen ja Aleksanteri Nevskin ritarikuntien ansiomerkit.

Taistelut Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1790 Viktor Amadeus liittyi sotamarsalkka Ivan Saltikovin joukkoihin Kustaa III:n sotaan. Hän ehti osallistumaan taisteluihin Savitaipaleen Kärnäkosken ja Partakosken kylissä, kunnes haavoittui jalkaan Partakoskella 18. huhtikuuta ja kuoli pari viikkoa myöhemmin. Viktor Amadeus haudattiin Viipurin Neitsytniemellä sijainneeseen Viipurin ruotsalais-saksalaisen seurakunnan hautausmaalle.[1] Hänen vihreästä marmorista valmistetun muistomerkkinsä suunnitteli Katariina II:n hovissa työskennellyt kuuluisa italialainen arkkitehti Giacomo Quarenghi. Nykyään sekä hauta että muistomerkki ovat hävinneet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Repo, Leena: ”Hautausmaiden historiaa Viipurissa” Viipurin kaupunki. Viitattu 17.11.2014.