de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Viking Air DHC-6 Twin Otter)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

de Havilland Canada DHC-6-300 Twin Otter Seychelleillä.

DHC-6 Twin Otter on de Havilland Canadan valmistama 20-paikkainen 2-moottorinen potkuriturbiinilentokone. Lyhyille kiitoteille soveltuvaa (STOL) konetyyppiä käytetään paljon sekä matkustaja-, rahti- että ambulanssikoneena. Se on suosittu myös laskuvarjohyppääjien kuljetuksessa. Konemalli on varustettu kiinteällä kolmipyöräisellä laskutelineellä tai kellukkeilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konemallin kehitys alkoi vuonna 1964, ja ensilento suoritettiin 20. toukokuuta 1965. Prototyyppikoneita (Series 1) valmistettiin kuusi kappaletta, minkä jälkeen alkoi varsinainen sarjatuotantokoneiden (Series 100) valmistus. Series 100 -koneita valmistettiin 109 kappaletta. Vuonna 1968 konemallia muutettiin, ja se sai nimityksen Series 200. Tällöin koneen

STOL-ominaisuuksia parannettiin, pidennettyyn nokkaan sijoitettiin suurempi rahtitila ja takarahtitilan ovea suurennettiin. Series 200 -koneita valmistettiin 204 kappaletta.

Kaikki Series 1-, 100- ja 200-koneet varustettiin 550-hevosvoimaisilla Pratt & Whitney Canada PT6A-20 -moottoreilla.

Vuonna 1969 esiteltiin tehokkaammalla 680 hevosvoiman Pratt & Whitney Canada PT6A-27 -moottoreilla varustettu Series 300 -versio. Tehokkaamman moottorin myötä koneen suorituskyky ja kantavuus olivat parempia kuin aiemmissa malleissa. Series 300 osoittautui menestyksekkäämmäksi malliksi, ja niitä valmistettiin 641 kappaletta ennen kuin konemallin tuotanto päättyi vuonna 1988.

Uustuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadalainen Viking Air, joka on valmistanut varaosia de Havilland Canadan lentokoneisiin, osti Twin Otterin tuotanto-oikeudet Bombardierilta vuonna 2006 ja aloitti Twin Ottereiden tuotannon uudelleen. Perusrakenteet säilyivät samoina, joten tyyppisertifikaattia ei tarvinnut uusia. Koneen avioniikka modernisoitiin ja koneeseen tehtiin noin 120 pienempää muutosta. Moottoreina käytetään Pratt & Whitney Canadan PT6A-34/35 -moottoreita. Vuonna 2022 koneiden valmistus siirrettiin samaan Longview Aviation -konserniin kuuluvalle uudelleen perustetulle De Havilland Canadalle.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

West Coast Airin Twin Otter kellukkeilla

Konemallia toimitettiin tavallisen pyörällisen laskutelineen lisäksi sekä suksilla, että kellukkeilla varustettuna. Koska konemalli pystyi operoimaan lyhyiltä ja huonokuntoisilta kiitoteiltä, siitä tuli hyvin suosittu kone monilla syrjäseuduilla, kuten Kanadan pohjoisosissa ja Alaskassa. Näiden alueiden lisäksi konetta käytetään paljon myös Afrikassa, Australiassa, Etelämantereella, sekä monilla saariryhmillä.

Kaikkiaan 584 kaikista valmistetuista Twin Ottereista oli edelleen käytössä elokuussa 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter.
  1. Jang, Brent: De Havilland hopes to lead Canadian aerospace with Dash 8-400 & Twin Otter under same corporate banner Skies Mag. 13.4.2022. Viitattu 27.12.2022. (englanniksi)