Viiraosa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viiraosa on paperinvalmistukseen, kartonginvalmistukseen tai selluloosan kuivaukseen käytettävän koneen ensimmäinen osa, johon paperi-, kartonki- tai selluloosamassa ruiskutetaan perälaatikosta viiran tai viirojen edelleen kuljetettavaksi koneen puristinosalle.

Viiraosalla poistuu suhteessa suurin osa paperiradassa olevasta vedestä muihin koneenosiin verrattuna.

Tasoviiran vedenpoisto tapahtuu pääosin viirakankaan alle sekä/tai päälle sijoitetuilla imulaatikoilla ja yleensä viiraosan loppuun sijoitetulla imutelalla.

Uudemmanaikaisissa ”kitaformereissa” paperirata johdetaan perälaatikolta noin 70–80 asteen kulmassa suoraan kahden viiran väliin. Tällaisessa ratkaisussa voidaan käyttää MB- eli kuormituslaatikkoa sekä imu- eli formeritela voidaan sijoittaa jo heti perälaatikon jälkeen. Kitaformerissa radan molemmilla puolilla on viira, jolloin radan merkkaantuminen on myös vähäisempää, kuten tasoviirakoneessa, jossa koneen yläpuolella ei ole viiraa. Viiraosan kuormituslaatikoilla on veden poistamisen lisäksi tehtävänä poistaa flokit sekä orientoida kuidut rainassa. Kuormituslaatikoissa on lukuisia eri tasossa olevia keraamisia listoja, jotka aiheuttavat väristystä paperirainaan sen kulkiessa kuormituslaatikon ylitse.

Ellei viiraosalta tulevan paperiradan kosteusprosentti ole riittävän alhainen, vaikeutuu paperiradan siirtäminen puristinhuovalle.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.