Viimeinen koukkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viimeinen koukkaus
DVD-julkaisun kansi. Vasemmalla Airo (Pennanen), keskellä Savulaakso (Pesonen) suutelee Oliviaa (Litmanen). Oikealla veteraanit Kytö (Karppanen), Jukarainen (Lastumäki), Airo ja Savulaakso.
DVD-julkaisun kansi. Vasemmalla Airo (Pennanen), keskellä Savulaakso (Pesonen) suutelee Oliviaa (Litmanen). Oikealla veteraanit Kytö (Karppanen), Jukarainen (Lastumäki), Airo ja Savulaakso.
Tyyli komedia
Kestoaika 22 minuuttia / jakso
Luoja(t) MTV3
Pääosissa Leo Lastumäki
Martti Pennanen
Esko Pesonen
Kalle Karppanen
Eeva Litmanen
Alkuperämaa Suomi Suomi
Verkko MTV3
Jaksoja 6
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Viimeinen koukkaus on kuusiosainen suomalainen televisiosarja vuodelta 1989. Risto Karlssonin 1986 julkaistuun veijariromaaniin perustuvan komedian käsikirjoitti Elina Halttunen, ohjasi Sina Kujansuu ja tuotti Peppi Kajanne.[1] Finnkino Oy on julkaissut sarjan DVD:nä.

Neljä toisen maailmansodan veteraania päättää ratkaista rahapulansa omintakeisesti: he varastavat suuren lastin voipaketteja ja myyvät sen tarjousvoille persoille maalaisemännille. Kylän pankinjohtaja yrittää saada miehet satimeen ja oman lusikkansa soppaan työntää tanssijatar Olivia, johon yksi veteraaneista rakastuu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyläpahanen jossain päin Suomea 1980-luvulla. Neljä rahapulaansa kyllästynyttä toisen maailmansodan veteraania, Jukarainen, Airo, Kytö ja Savulaakso, yrittävät pankkiryöstöä. Pankinjohtaja, joka haluaisi lunastaa veteraaneille kuuluvan kartanon, tunnistaa miehet, mutta ei tee rikosilmoitusta. Veteraanit saavat uuden idean ja toteuttavat sen: he varastavat täyden rekkalastillisen puolen kilogramman voipaketteja ja myyvät niitä syrjäkylillä hintaan 10 mk per paketti. Lasti menee kaupaksi tuossa tuokiossa. Tarinaan tulee käänne, kun Savulaakso ihastuu keski-ikäiseen stripteasetanssija Olivia Asikaiseen.

Veteraanit tekevät hyvän tilin, tosin pankinjohtaja Sutinen suhtautuu epäillen heidän rahojensa alkuperään. Sen kummemmin aikailematta veteraanit ostavat paremmat vaatteet sekä uuden auton ja ajavat Helsinkiin, missä he astuvat Tukholmaan vievään Viking Linen Mariella-autolauttaan. Olivia ja hänen sutenöörinsä matkaavat samassa aluksessa. Savulaakso onnistuu hurmaamaan Olivian. Tosin Oliviasta on tilitettävä sievoinen summa sutenöörille, ennen kuin hän pääsee irti tämän hallinnasta.

Laivalla sattuu olemaan myös emäntä ja isäntä, jotka ostivat voita veteraaneilta tarinan alussa. Myös pankinjohtaja on paikalla, ja pariskunta kertoo hänelle tarjousvoita myyneistä veteraaneista. Johtaja huomaa heti yhteyden varastetun voierän ja veteraaninelikon äkkivaurastumisen välillä. Laiva lähtee illankuhjeessa takaisin Suomeen. Helsingissä veteraanit ottavat yhteyttä Suomen pääministeriin: heidän hallussaan on arkaluontoinen videotallenne, jonka avulla he kiristävät ministeriltä alibin itselleen.

Veteraanit palaavat kotikyläänsä Olivia mukanaan. Pankinjohtaja ja nimismies yrittävät saada heidät vastuuseen voivarkaudesta, mutta ministerin antama alibi suojaa heidät syytöksiltä. Lopussa juhlitaan Savulaakson ja Olivian häitä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisen koukkauksen kuvasi Kauko Nord ja lavasti Kristine Elo. Musiikista vastasi Jorma Panula.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Leo Lastumäki  Jukarainen  
 Martti Pennanen  Airo  
 Esko Pesonen  Savulaakso  
 Kalle Karppanen  Kytö  
 Eeva Litmanen  Olivia  
 Jarmo Tulonen  Mustatalvi  
 Aulis Rosendahl  Sutinen, pankinjohtaja  
 Sirppa Sivori-Asp  Kahila, pankkineiti  
 Jukka Sipilä  Nousiainen, nimismies  
 Ahti Haljala  meijerin yövahti  
 Sukhchen Brar  Kamal  
 Orvokki Oksanen  emäntä  
 Pekka Ahola  isäntä  
 Jaakko Haapanen  trokari  
 Seppo Wallin  Majuri  
 Ola Johansson  Holli Holopainen, sotaveteraani  
 Sirkka Seittu  autokaupan myyjätär  
 Esko Roine  Töyry, pääministeri  
 Juha Muje  Liukkonen, ministeri  
 Eila Ilenius  Estelle Karjalainen, sihteeri  

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys
1. Ryöstö 26.1.1990
2. Rakkaus 2.2.1990
3. Sulhasmiehet 9.2.1990
4. Ihmiskauppaa 16.2.1990
5. Maa alkaa polttaa 23.2.1990
6. Pidätys 2.3.1990

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viimeinen koukkaus -DVD-julkaisu
  • Elonet, Viimeinen koukkaus

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]