Vihreä Lyhty (Alan Scott)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alan Ladd Wellington Scott on supersankari, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa, ja ensimmäinen hahmo, joka kantaa nimeä Vihreä Lyhty. Hahmon loivat Martin Nodell ja Bill Finger ja hän esiintyi ensimmäisen kerran All-American Comics #16 numerossa heinäkuussa 1940. Debytoituaan All-American Comicsissa, Alan Scottista tuli pian tarpeeksi suosittu jatkaakseen omassa sarjakuvassaan, Green Lantern.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alan Scott on alkuperäinen Kultaisen Kauden (Golden Age) Vihreä Lyhty. Alan Scott löysi nuorena minimeteoriitin nimeltä Tähtisydän (Starheart). Hän päätti muovata siitä sormuksen, johon hän kaiversi lyhtykuvion. Alan päätti käyttää sormuksen antamia voimia taistellakseen pahuutta vastaan, ja ajan kuluessa Tähtisydämen kosminen energia siirtyi häneen, jolloin sormus muuttui hyödyttömäksi. Hän pitää sormusta kuitenkin edelleen tunnesyistä. Scott käyttää muista Lyhdyistä poiketen asussaan myös vihreää viittaa.

Scott käyttää sormusta lentääkseen, kävelläkseen kiinteiden esineiden läpi "liikkumalla neljännen ulottuvuuden läpi", halvaannuttaakseen tai sokeuttaakseen ihmisiä tilapäisesti, voidakseen hypnotisoida heidät, luodakseen energiasäteitä, sulattamaan metallia kuin puhalluslampulla ja saadakseen muun muassa vaaralliset esineet hehkumaan. Sormus voisi myös antaa hänelle ja muille mahdollisuuden matkustaa ajassa. Toisinaan hän käyttää sitä lukeakseen ajatuksia tai luodakseen kiinteitä esineitä ja voimakenttiä tavalla, joka tavallisesti liittyy Vihreään Lyhtyyn, Hal Jordaniin. Hänen sormuksensa voisi suojata häntä kaikilta metalliesineiltä, ​​mutta se ei suojaa häntä puu- tai kasvipohjaisilta esineiltä.

Hänen konnansa, joita vastaan hän taisteli olivat yleensä tavallisia ihmisiä, mutta hänellä oli muutamia paranormaaleja vastustajia, kuten kuolematon Vandal Savage ja zombie Solomon Grundy. Suurin osa hänen seikkailuistaan ​​sijoittui New Yorkiin.

Ennen kuin hänestä tuli supersankari, Scottilla oli asiantuntemusta näyttelemisestä, bisnesintuitiosta, ajamisesta, sähkötekniikasta, journalismista, kamppailulajeista ja mekaniikasta.

Alan Scott on Oikeuden Yhteiskunnan perustajajäsen ja ensimmäisen Salaman Jay Garrickin hyvä ystävä. Hän toimii myös useasti esikuvana nuoremmille sankareille.

Lopulta paljastettiin, että 1960-luvun lopulla Scott meni naimisiin Rose Canton nimisen naisen kanssa, jolla oli kaksoisidentiteetti Rose ja Thorn. Heillä on lapsipari, joista kasvaa Infinity Inc:n tiimin supersankarit Jade ja Obsidian.

1980-luvulla Scott meni naimisiin uudistuneen entisen vihollisensa, Molly Maynen, joka tunnetaan myös nimellä The Harlequin, kanssa sovittaessaan välejään poikansa ja tyttärensä kanssa.

Toisen maailmansodan jälkeen hahmon suosio alkoi hiipua sarjakuvakirjojen kultakauden laskun myötä, mikä johti hänen tarinansa peruutukseen vuonna 1949. Kahdeksan vuoden julkaisun jälkeen DC päätti keksiä Vihreän Lyhdyn uudelleen scifi-sankariksi Hal Jordaniksi vuonna 1959. Myöhemmin DC palautti uudelleen Alan Scottin ja totesi, että Alan ja Hal olivat vihreitä lyhtyjä kahdessa eri rinnakkaisessa maailmassa, ja Alan asui Earth-Twossa. ja Hal Earth-Onessa.

Vuosien 2017-19 minisarjassa Doomsday Clock Tohtori Manhattan kokeilujensa seurauksena poisti Alan Scottin olemassaolon Vihreänä Lyhtynä, jonka seurauksena Justice Society of Americaa ei koskaan perustettu. Myöhemmin Teräsmies vakuutti Tohtori Manhattanin kumoamaan tekonsa, jolloin historia palautettiin entiselleen ja Alan Scott palautettiin takaisin Vihreäksi Lyhdyksi.

Multiversumin uudelleenkäynnistyksen jälkeen Death Metalin lopussa Alan Scott ja muut Golden Agen -sankarit palautetaan aikajanalle. Infinite Frontier #0:ssa Alan tapaa Jaden ja Obsidianin Justice Societyn Brownstonessa. Hänet kutsutaan liittymään Totalityyn, supersankari- ja roistoryhmään, joka on omistautunut suojelemaan maapalloa kaikilta uhilta uudessa multiversumissa, ja hän palaa käyttämään Sentinel-nimeä, jota hän käytti aiemmin.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alan Scottiin pohjautuva hahmo nimeltä Scott Mason/Green Guardsman esiintyi Justice League animaatiosarjan jaksossa "Legends", jossa häntä ääninäytteli William Katt. Tämä versio hahmosta oli vaihtoehtoulottovuuden sankari, jonka voimasormus muistutti Vihreän Lyhdyn sormusta.
  • Alan Scott esiintyi animaatiosarjan Batman: The Brave and the Bold jaksossa "Crisis: 22,300 Miles Above Earth!", jossa häntä ääninäytteli Corey Burton.
  • Alan Scott esiintyi cameo-roolissa Young Justice animaatiosarjan jaksossa "Humanity", jossa hänellä ei ollut puheroolia.
  • Alan Scott esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvassa Justice League: The New Frontier, jossa hänellä ei ollut puheroolia.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alan Scott esiintyi Smallville televisiosarjan kaksiosaisessa jaksossa "Absolute Justice",, jossa häntä esitti Doug Pinton.
  • Alan Scott esiintyi Stargirl televisiosarjassa, jossa häntä esitti nimeltämainitsematon näyttelijä.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]