Vidi aquam

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vidi aquam (lat. "Näin veden") on seremonia, joka korvaa katolisessa kirkossa asperges-seremonian pääsiäisaikana, siis pääsiäisen ja helluntain välisenä aikana. Tällöin seremonia muistuttaa korostetusti kasteen uudistamisesta ja katumuksen ja parannuksenteon muistaminen jää vähemmälle. Käytännössä seremonia muistuttaa ulkoisesti aspergesia: pappi pirskottaa ensin alttarin, sitten itsensä ja messupalvelijat ja lopuksi messuun kokoontuneen kansan. Eroja on ennen muuta kaksi: Pääsiäisaikana vihmomiseen käytetään vihkiveden (joka on siunattua eli vihittyä vettä) sijasta kastevettä (joka puolestaan on vettä, jota on käytetty kastaessa) ja toimituksen aikana lauletaan eri hymnejä.

Toimitus on saanut nimensä vidi aquam -hymnistä, joka on tavallisin pääsiäisaikaan laulettava hymni. Se kuuluu: Vidi aquam egredientem de templo, a latere dextro, alleluja: et omnes ad quos pervenit aqua ista, salvi facti sunt, et dicent: alleluja, alleluja.(Ps. 117,1) Confitemini Domino, quoniam bonus: quoniam in saeculum misericordia eius.

Käännös suomeksi: "Näin veden virtaavan temppelin oikealta puolelta, halleluja, ja kaikki jota sitä vettä joivat, tulivat terveiksi, (tai: kaikki, jotka tulivat veden luo, pelastuivat) ja he sanovat: halleluja, halleluja (Ps. 118:1). Ylistäkää Herraa, sillä hän on hyvä, hänen armonsa pysyy iankaikkisesti."

Lauseen omalaatuinen kielikuva on peräisin profeetta Hesekielin kirjasta. Siinä profeetta näkee näyn lopunajallisesta temppelistä, josta maailmalle virtaavat eläväksi tekevän veden virrat. Kristillinen tulkinta on ymmärtänyt tämän viittaukseksi joko Jeesukseen Kristukseen tai kristilliseen kirkkoon.

Tridentiinisessä messussa vidi aquam toimitettiin pääsiäisaikana yleisesti, mutta nykyään se on harvinaisempi. Seremonia kuuluu ennen muuta pääsiäisyön messuun, jossa seurakunta pirskotetaan kastevedellä sen uudistettua kasteen lupaukset.