Victor J. Stenger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Victor J. Stenger
Victor J. Stenger
Victor J. Stenger
Henkilötiedot
Syntynyt29. tammikuuta 1935
Bayonne, New Jersey
Kuollut25. elokuuta 2014 (79 vuotta)
Havaiji
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Koulutus ja ura
Tutkimusalue hiukkasfysiikka, filosofia, kirjailija
Aiheesta muualla
www.colorado.edu/philosophy/vstenger

Victor J. Stenger (29. tammikuuta 1935 Bayonne, New Jersey25. elokuuta 2014 Havaiji) oli yhdysvaltalainen hiukkasfyysikko ja kirjailija. Hän on julkaissut tieteellisiä artikkeleita ja kansantajuisia kirjoja fysiikasta, kvanttimekaniikasta, kosmologiasta ja filosofista sekä myös uskontotieteestä. Hänen mielestään vapaa tahto ja tietoisuus tulee selittää tieteellisin, ei uskonnollisin metodein. Hän on kritisoinut myös voimakkaasti kvanttimekaniikan käsitteiden ja sanaston tuomista erilaisiin mystiikan ja parapsykologian väitteisiin.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victor J. Stenger syntyi 29. tammikuuta 1935 ja kasvoi työväenluokkaisella asuntoalueella Bayonnessa, New Jerseyssä . Isä oli liettualainen maahanmuuttaja ja äiti unkarilaisten maahanmuuttajien tytär. Stenger kuoli Havajilla 25. elokuuta 2014 79-vuotiaana.lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stengerin ensimmäinen vertaisarvioitu julkaisu oli vuonna 1964, ja hänen tutkijanuransa jatkui eläkkeelle siirtymiseen vuonna 2000. Hän tutki gluonien, kvarkkien, outojen hiukkasten ja neutriinojen ominaisuuksia ja  keskittyi neutrinoastronomiaan ja erittäin korkean energian gammasäteisiin.lähde?

Stenger oli filosofisen naturalismin, skeptisyyden ja ateismin puolestapuhuja. Hän oli älykkään suunnittelun ja aggressiivisen antrooppisen periaatteen käytön merkittävä kriitikko. Hän väitti, että jos tietoisuus ja vapaa tahto ovat olemassa, ne selitetään lopulta tieteen avulla vetoamatta mystisiin ja yliluonnollisiin selityksiin. Hän arvosteli kvanttimekaniikan harhaanjohtavaa käyttöä paranormaalien, mystisten ja yliluonnollisten ilmiöiden selittämisessä ja kirjoitti useita kirjoja ja artikkeleita tällaisen pseudotieteen torjumiseksi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi K. Niemelä: Mitä uusateismi tarkoittaa?, s. 9. Kustannusosakeyhtiö Savukeidas, 2011.

Englanninkielisiä julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]