Vibriot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vibrio
Vibrio cholerae-bakteereita elektronimikroskoopissa.
Vibrio cholerae-bakteereita elektronimikroskoopissa.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Kunta: Bakteerit Eubacteria
Pääjakso: Proteobacteria
Luokka: Gammaproteobacteria
Lahko: Vibrionales
Heimo: Vibrionaceae
Suku: Vibrio
Pacini, 1854
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Vibriot Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Vibriot Commonsissa

Vibriot (Vibrio) ovat yleinen suolaisessa vedessä elävä bakteerisuku. Näitä gramnegatiivisia bakteereja esiintyy yleisesti merenelävissä ja kaloissa. Ne kasvavat sekä hapellisissa että hapettomissa oloissa. Tunnetuimpia patogeenisia lajeja on kolme: V. cholerae (koleran aiheuttaja), V. parahaemolyticus, ja V. vulnificus.[1][2] Kaikkiaan vibrioita tunnetaan muutamia kymmeniä lajeja. Ne leviävät tyypillisesti ihmiseen meri- tai murtoveteen joutuneen haavan tai veden saastuttamien kypsentämättömien merenelävien ja kalojen tai muiden elintarvikkeiden välityksellä[1][3]. Yhdysvalloissa vibrioinfektiot ovat tavallisimpia kesäkaudella (touko-lokakuussa) meriveden lämpötilan ollessa tavanomaista korkeampi.[3]

Yhdysvalloissa vibriot aiheuttavat CDC:n mukaan arviolta 80 000 sairastumista ja 100 kuolemaa vuosittain.[3] Ei-koleraa aiheuttavien vibrioiden aiheuttamien infektioiden määrän arvioidaan kuitenkin lisääntyneen. Kaikkiaan Yhdysvalloissa sairastuu noin 124 000:een ja kuolee noin 3 000 henkeä elintarvikkeiden välityksellä vuosittain.[4]

Maailmanlaajuisesti tarkasteltaessa luvut ovat huomattavasti suurempia, sillä vibriot aiheuttavat suurimman osan merenelävien välityksellä ihmiseen leviävistä sairauksista. Seuraukset voivat olla hyvin vakavia. Esimerkiksi Vibrio vulnificus -haavainfektion saaneiden potilaiden kuolleisuus on ilman hoitoa 25 prosentin luokkaa. Bakteereja sisäisesti nauttineilla ja verenmyrkytykseen edenneillä potilailla kuolleisuus on jo 50 %; kuolema seuraa tyypillisesti 48 tunnin sisällä infektiosta. Shokkivaiheessa sairaalahoitoon edenneiden potilaiden kuolleisuus on 33 % luokkaa.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tapio Välikylä ja Sara Syyrakki: Hygieniaopas, s. 66–67. Vibriot. Sastamala: Elintarvike ja Terveys -lehti, elintarvikejaterveys.fi, 2016. ISBN 978-952-9637-56-0.
  2. Vibrio. Bacteria Encyclopædia Britannica, britannica.com. Viitattu 15.7.2016. (englanniksi)
  3. a b c Vibrio Species Causing Vibriosis Centers for Disease Control and Prevention, cdc.gov. Viitattu 15.7.2016. (englanniksi)
  4. Hoi Ho, et al.: Vibrio Infections 25.9.2014 (updated). medscape.com. Viitattu 15.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Vibrio