Vianden linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vianden linna Luxemburgissa.

Vianden linna on Saksan ja Luxemburgin rajalla sijaitseva varhaisella keskiajalla rakennettu linnoitus. Se sijaitsee VIanden kantonissa Luxemburgissa.

Linnan ensimmäiset ja vanhimmat osat on rakennettu jo 400-luvulla. Sen rakentaminen on ollut yhtenä alkusysäyksenä romaaniselle rakennustyylille, jota seurasi karolingien aikakausi ja josta tämä kausi otti itsellän ihanteita.

Linna oli Vianden kreivikunnan keskus, ja se oli myös Luxemburgilaisen abbedissan Yolanda von Vianden syntymälinna. Suurin osa linnan rakennuksista on rakennettu vuosien 1000 ja 1300 välisenä aikana. Linna on historiansa aikana kokenut useita muodonmuutoksia. Siinä voidaan yleisesti havaita kaikkiaan yhdeksän erilaisen rakennustyylin vaikutuksia aina 400-luvulta lähtien meidän päiviimme saakka.

Vianden suvun vaakuna.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnan on vuodesta 1977 ollut Luxemburgin valtion omaisuutta ja sitä on restauroitu perinteitä kunnioittaen. Vianden linnassa suoritetut arkeologiset kaivaukset ovat tuoneet esille linnan vanhimmat rakenteet ja ensimmäisen 800-luvulla rakennetun puolustusmuurin.