Vestan temppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vestan temppelin rauniot Roomassa.

Vestan temppeli (lat. Aedes Vestae) oli Rooman Forum Romanumilla sijainnut kotilieden jumalatar Vestalle pyhitetty temppeli. Temppeli rakennettiin kolmannella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Nykyisin siitä on jäljellä vain rauniot.[1]

Temppelissä paloi pyhä tuli, jonka vartioiminen kuului Vestan neitsyiden tehtäviin. Roomalaiset uskoivat, että Rooman menestys oli riippuvainen tulesta, ja siksi sen sammumista pidettiin tuhon merkkinä.

Vestan temppelin ennallisstuspiirros.

Temppeli oli rakennettu muistuttamaan varhaisimpia roomalaisia asumuksia, yksinkertaisia savimajoja, sillä Vestan palvonta oli saanut alkunsa yksityisissä kodeissa. Temppelillä oli savimajojen tapaan pyöreä pohjakaava, ja se oli rakennettu marmorista kreikkalaiseen tyyliin. Keskellä olevaa cellaa kiersivät korinttilaiset pylväät, ja pylväikköä ympäröi ulkoseinä, jota kiersi toinen pylväikkö. Sisäänkäynti oli itään, mikä symboloi pyhän tulen ja kaiken elämän lähteen auringon yhteyttä. Temppelin katossa oli aukko, joka teki pyhän tulen ylläpidon vaikeaksi.

  • Hinzen-Bohlen, Brigitte & Sorges, Jürgen: Taide & arkkitehtuuri. Rooma. ullman, 2006. ISBN 978-3-8331-5244-3.
  1. Hinzen-Bohlen, Brigitte & Sorges, Jürgen 2007, s. 88
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Lisää aiheesta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]