Vesimyyrä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Vesirotta)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vesimyyrä
Arvicola terrestris.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jyrsijät Rodentia
Alalahko: Hiirimäiset jyrsijät Myomorpha
Yläheimo: Muroidea
Heimo: Cricetidae[2]
Alaheimo: Myyrät Arvicolinae
Suku: Vesimyyrät[3] Arvicola
Laji: amphibius
Kaksiosainen nimi
Arvicola amphibius
(Linnaeus, 1758)
Levinneisyyskartta
Vesimyyrän levinneisyys
Vesimyyrän levinneisyys
Synonyymit
  • Arvicola terrestris (Linnaeus, 1758)
  • Paludicola amphibius [4]
  • Mus amphibius Linnaeus, 1758[5]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Vesimyyrä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Vesimyyrä Commonsissa

Vesimyyrä (Arvicola amphibius,[1][2] aiemmin Arvicola terrestris) on Keski- ja Pohjois-Euroopassa ja Luoteis-Aasiassa esiintyvä jyrsijälaji. Sen levinneisyys ulottuu idässä Venäjän Lenajokeen ja Himalajalle asti. Suomessa vesimyyriä on tavattu Suomenlahdelta ainakin Oulun korkeudelle saakka. Vesimyyrän levinneisyys on laikuittaista ja tämän vuoksi vaikeasti ennustettavaa.

Vesimyyrän vanhoja kansanomaisia nimityksiä ovat ojamyyrä[6] ja iso ojamyyrä[4]. Puhekielessä vesimyyrästä käytetään joskus nimitystä vesirotta.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimyyrän pituus on 11–21 cm, häntä 6–13 cm. Painoa vesimyyrällä on 70–280 grammaa.[6] Sen yleissävy on tumma. Selkäpuoli on tummimmillaan musta, mutta väri vaalenee vatsapuolelle,[4] joka on joskus punaruskeavivahteinen. Sen häntä on pitkähkö, noin 10 cm.[4]

Kesäisin vesimyyrä viihtyy kosteilla paikoilla ja veden läheisyydessä, kuten soilla ja ojissa.[4] Sen on huomattu vaihtavan talvella kuivempaan maastoon, jossa se asuu kuivempaan maahan kaivetuissa käytävissä. Jotkut vesimyyrät puolestaan pysyttelevät kuivemmilla paikoilla, niityillä, pelloilla ja puutarhoissa, siirtymättä kesäksi kosteikoille.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimyyrä ui taitavasti ja lähellä veden pintaa ja osaa myös sukeltaa,[4] muttei ulkoisilta piirteiltään ole sopeutunut vesielämään. Vesimyyrä asuu tavallisesti maanalaisessa tunneliverkostossa, mutta saattaa olla tulvan saartamassa mättäässä tai vedessä olevassa keossa. Vesimyyrän kaivutöistä aiheutuneet multakeot ovat samankaltaisia kuin kontiaisella eli maamyyrällä.[6] Vesimyyrä on paikkauskollinen eläin.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimyyrälle on tunnusomaista syödä puiden juuria, joskus myös kuorta. Vesimyyrä syö yleisesti ottaen erilaisia kasveja ja niiden varsia, kuten järviruo'on, järvikortteen ja voikukan[6] varsia, mutta saattaa tilanteesta riippuen syödä myös eläinravintoa kuten hyönteisiä. Se kerää juureksia ja vihanneksia talveksi maanalaisiin koloihinsa.[4]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimyyrällä on useita poikueita kesässä, yhdessä poikueessa on 2–9 poikasta.[6] Lisääntymisaktiivisuusväli on huhtikuusta syyskuuhun. Sukukypsyysiän vesimyyrä saavuttaa kahdessa kuukaudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Batsaikhan, N., Henttonen, H., Meinig, H., Shenbrot, G., Bukhnikashvili, A., Amori, G., Hutterer, R., Kryštufek, B., Yigit, N., Mitsain, G. & Palomo, L.J.: Arvicola amphibius IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.6.2014. (englanniksi)
  2. a b Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder: Arvicola amphibius Mammal Species of the World. 2005. Bucknell University. Viitattu 25.7.2010. (englanniksi)
  3. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet 2008. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Viitattu 25.7.2010.
  4. a b c d e f g Pieni Tietosanakirja Luettu 25.7.2010
  5. Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder: Arvicola Mammal Species of the World. 2005. Bucknell University. Viitattu 25.7.2010. (englanniksi)
  6. a b c d e Keski-Suomen nisäkkäät: Vesimyyrä KSML.fi. Keskisuomalainen. Viitattu 25.7.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]