Vesimies (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee DC Comicsin sarjakuvahahmoa. Marvel Comicsin Vesimieheksikin suomeksi kutsutusta hahmosta kerrotaan artikkelissa Hydromies.
Vesimies
Luoja(t) Mort Weisinger
Paul Norris
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen More Fun Comics nro 73 (marraskuu 1941)
Henkilötiedot
Oikea nimi Orin
Status Salaisen meren suojelija, Atlantiksen entinen Kuningas
Pituus 185 cm
Paino 147 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Arthur Curry
Voimat Kyky kommunikoida vedenelävien kanssa,
kykenee kestämään erinomaisesti vedenalaista painetta sekä lämpötilanvaihteluja,
keskivertoa nopeammat refleksit,
telepatia
Suhteet
Sukulaiset Atlan (isä, kuollut)
Kuningatar Atlanna (äiti, kuollut)
Thomas "Tom" Curry (adoptioisä, kuollut)
Mera (vaimo)
Arthur jr. (poika, kuollut)
Koryak (poika)
Orm (velipuoli)

Vesimies (engl. Aquaman) oikealta nimeltään Arthur Curry on DC Comicsin sarjakuvahahmo. Mort Weisingerin ja Paul Norrisin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1941 More Fun Comics -sarjakuvalehden numerossa 73.

Vesimies on DC:n versio vedenalaisesta supersankarista, ja sarjakuvamarkkinoilla hänen pahimmaksi "kilpailijaksi" voisi luokitella Marvel Comicsin hahmon Namorin, joka luotiin jo 1939. Nykyään Vesimies on näistä kahdesta kuuluisampi. Vesimies ja Namor ovat taistelleet toisiaan vastaan muun muassa Suomessakin ilmestyneessä DC vs. Marvel -lehdessä; taistelun voitti Vesimies, mutta toisaalta lopputulos määräytyi lukijaäänestyksen myötä. Hän on Oikeuden Puolustajien perustajajäseniä.

Vesimiehellä on Yhdysvalloissa oma nimikkolehtensä ja hän on esiintynyt useissa piirretyissä, kuten Superystävissä (Super Friends) ja JLA -animaatiossa (Justice League 2001-2004). Vuonna 1967 hän seikkaili animaatiosarjassa The Superman/Aquaman Hour of Adventure. Hahmo on esiintynyt myös muutaman kerran Smallville-sarjassa.

Vesimiestä pidetään yleisesti hieman koomisena sankarina. Tästä voinee suurimmalla syyllä syyttää Yhdysvalloissa 1970- ja 80 -luvuilla esitettyä suosittua Superystävät -piirrettyjä; sarja esitti DC-universumin supersankarit sekä erityisesti Vesimiehen camp-tyylisinä hahmoina. Oma ansionsa lienee myös sillä, että Vesimiehellä on tapana "keskustella" kalojen kanssa sekä pukeutua vihreisiin trikoo-housuihin ja oranssinväriseen suomupaitaan. Vesimies kuuluu kuitenkin DC Comicsin niin kutsuttuun "Kärkikuusikkoon" (muita ovat Teräsmies, Batman, Ihmenainen, Salama ja Vihreä Lyhty).

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulta -, Hopea- ja Pronssikausi (Pre-Crisis)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin monen muun DC Comicsin sankarin, Vesimiehen taustatarina on hahmon luomisen jälkeen (1941) muuttunut useaan otteeseen. Nk. Kultaisella Kaudella (noin. 1938-1949) Vesimies ei ollut syntyperäinen Atlantiksen kadonneen mantereen asukki. Hän oli erikoislaatuisen tiedemiehen luoma "koeputkilapsi", jonka ainoa supervoima oli kyky selviytyä veden alla. Hän myös toimi enemmän seikkailijana kuin supersankarina.

Hopeisella ja Pronssi Kaudella (1950-luvun alku-1986) Vesimies oli voimiltaan ja erikoiskyvyiltään samantapainen kuin nykyään. Hän oli synnyinperältään kuitenkin Tom Curryn biologinen lapsi ja hänen äitinsä Atlanna ei ollut kuningatar vaan merenneito.

Moderni Vesimies (Post-Crisis)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1987 Vesimiehen taustatarina muuttui nykyisin sarjakuvissa käytettävään muotoonsa. Orin-nimen saanut lapsi syntyi Atlantiksessa velho Atlanin ja Kuningatar Atlannan lapseksi. Atlantiksen taikauskoiset asukkaat uskoivat lapsen kärsivän muinaisen hirviön, Kordaxin, kirouksesta koska Orinin hiukset olivat keltaiset ja hän pystyi kommunikoimaan merenelävien kanssa. Hylätyn Orinin löysivät delfiinit, jotka hoitivat nuorta lasta ja toimittivat tämän majakkasaaren rannikolle.

Majakanvartija Thomas (kutsuttu nykyaikana myös Arthuriksi) Curry löysi nuoren Orinin. Tom adoptoi ja kasvatti lapsen, nimeten hänet Arthur Curryksi. Adoptioisänsä kuoleman jälkeen Arthur lähti etsimään paikkaansa maailmalta. Matkan aikana hän kohtasi Kakon, naispuolisen eskimon, jonka kanssa hänellä oli lyhyt suhde. Suhteen päätyttyä Arthur lähti Kakon kotikylästä saaden vasta myöhemmin selville että Kako oli synnyttänyt hänen poikansa Koryakin.

Merenalaisilla tutkimusretkillään Arthur joutui sattumalta vedenalaisen Poseidon-kaupungin vartijoiden vangiksi. Vankeusaikanaan hän tutustui tulevaan liittolaiseensa tiedemies Vulkoon, jonka avustamana Arthur suojeli Poseidonia merenalaisten hirviöiden hyökkäykseltä. Vapauduttuaan Arthur sai kuulla synnyintarinansa ja kuningatar Atlannan poikana hänet kruunattiin Atlantiksen kuninkaaksi (tosin hän menetti myöhemmin arvoasemansa The Obsidian Age -sarjakuvatarinassa 2003). Arthur tapasi myös tulevan vaimonsa Meran, jonka kanssa hän meni myöhemmin naimisiin.

Myöhemmin Arthur tapasi supersankari Salaman (Barry Allen) ja tämän inspiroimana ryhtyi itsekin supersankariksi käyttäen nimeä Vesimies.

Erityiskyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kyky kommunikoida vedenelävien kanssa
  • Supervoimat: Tiheämmän molekyylirakenteensa ansiosta (mm. hänen keskimääräistä raskaampi painonsa selittyy tällä) Vesimies kykenee kestämään erinomaisesti vedenalaista painetta sekä lämpötilanvaihteluja. Supervoimiltaan hän edustaa DC-universumissa keskisarjaa; hän kykenee esimerkiksi nostamaan 75 000 kg painavan tankin. Hän on silti kaukana Teräsmiehen sekä Ihmenaisen voimaluokista
  • Keskivertoa nopeammat refleksit
  • Telepatia
  • Tutka-aisti (Sonar power). Pystyy toimimaan pimeässäkin
  • Pystyy uimaan 100 mph (Noin. 160 km/h)

Rajoitus! Vesimies heikkenee, jos hän on liian kauan poissa merivedestä.

Tunnetut viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Black Manta, mustaa sukellusasua käyttävä Vesimiehen arkkivihollinen.
  • Merimestari, Vesimiehen velipuoli joka käyttää aseenaan taianomaista Atrainta.
  • Charybdis, terroristi, joka tuli tunnetuksi 1990-luvun sarjakuvista, jossa taistelun aikana Vesimies menetti kätensä ja voimansa.
  • King Shark, ihmismäinen haijumala.
  • Fisherman, kansainvälinen rikollinen, joka on erikoistunut harvinaisten esineiden ja tieteellisten keksintöjen varkauksiin ja käyttää rikoksissaan korkean teknologian painepukua, kokoontaitettavaa onkivapaa ja kikkoja sisältäviä "vieheitä".
  • Siren, Vesimiehen vaimon, kuningatar Meran sisar.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi muutaman kerran vierailevana hahmona Smallville-sarjassa ja teki ensiesiintymisen sarjan viidennellä tuotantokaudella 20. lokakuuta 2005, jossa Alan Ritchson näytteli tulevaa supersankaria. Sarjassa hahmo tunnetaan pelkästään nimellä Arthur Curry tai lyhyesti AC. Hänen kerrotaan olevan biologian opiskelija Miamin yliopistossa ja kuuluu koulunsa uintijoukkueeseen.[1] AC toimii salaa myös eräänlaisena meriaktivistina pelastaessaan erinäisiä merten olentoja ja niiden asuinalueita roistoilta kuten Lex Luthor.

AC esiintyi myös sarjan kuudennen kauden jaksossa "Justice", jossa hän työskentelee Vihreän Nuolen supersankari-tiimissä, joka on eräänlainen Oikeuden Puolustajien prototyypi. Ryhmässä hän saa koodinimekseen Vesimies. Seuraavan kerran AC esiintyi sarjan 8. tuotantokauden avausjaksossa "Odyssey", jossa hän oli etsimässä Vihreän Nuolen johdolla Clarkia Pohjoisnavalta. Vihreä Nuoli lopulta löysi hänet Venäjältä ja muut sankarit hajaantuivat omille teilleen, kunnes Luthorin entisen alaiset jäljittivät AC:n Norjasta ja vangitsivat hänet. Sittemmin Vihreä Nuoli pelasti hänet, jonka jälkeen AC lähti myöhemmin omille teilleen.

Aquaman (pilottijakso)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimiehelle oli suunnitteilla Aquaman niminen oma televisiosarja Smallvillen tekijöiltä, mutta Warner Brosin televisiokanavan WB ja UPN yhdistyessä tilalle tullut The CW ei halunnut ottaa mahdollista sarjaa ohjelmistoonsa syksylle 2006. Tämän johdosta Aquaman jäi yhden jakson mittaiseksi televisio-ohjelmaksi, mutta se oli saatavilla iTunesissa ja esitettiin televisiossa 9. kesäkuuta 2009 Kanadassa.

Justin Hartleyn näyttelemä Vesimies asui Florida Keysissä, jossa hän työskenteli rantabaarissa ystävänsä Evan kanssa. Myöhemmin jakson aikana AC:ksi kutsuttu Vesimies saa selville olevansa Atlantisin prinssi ja ryhtyy alun epäröinnin jälkeen tutkimaan menneisyyttään tarkemmin. Hän kohtaa sarjan aikana sarjakuvissakin esiintyneen vihollisensa Sirenin.

Peacemaker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyy cameo-roolissa televisiosarjassa Peacemaker, jossa häntä esittää Jason Momoa.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyy päähahmona omassa elokuvassaan Aquaman, jossa häntä esittää Jason Momoa. Momoa esittää Vesimiestä myös elokuvan jatko-osassa Aquaman and the Lost Kingdom.

Vesimies esiintyi myös cameo-roolissa elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice. Myöhemmin Vesimiehellä oli merkittävämpi rooli elokuvassa Justice League ja elokuvan ohjaajan versiossa Zack Snyder’s Justice League, joissa Vesimiestä esittää Jason Momoa. Elokuvissa Vesimiehestä tulee yksi Oikeuden Puolustajien perustajajäsenistä.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmationin versio Vesimiehestä 1960-luvulla.
Vesimies Justice League -sarjassa.
Vesimies Batman – pelottomat -sarjassa.
Josh Keatonin ääninäyttelemä Vesimies Justice League: Crisis on Two Earths elokuvassa.

Aquaman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi ensimmäistä kertaa animaatiosarjassa vuonna 1967 The Superman/Aquaman Hour of Adventure ohjelmassa, jossa oli yhdistetty kahden eri sarjan jaksoja yhdeksi ohjelmaksi. Vuotta myöhemmin Vesimiehen sarjan jaksot eriteltiin omaksi sarjaksi Aquaman. Hahmon äänenä toimi Marvin Miller.

Vesimies seikkaili sarjassa Vesipojan kanssa ja lisäksi hän ratsasti usein Storm nimisellä merihevosella. Vesimiehellä oli supervahvuuden lisäksi kyky kommunikoida merieläinten kanssa ja luoda tiivistettyjä vesipalloja, joita hän välillä heitteli vihollisia päin. Vesimies kohtasi sarjassa useanlaisia vihollisia, joista hänen arkkiviholliset olivat The Brain, Black Manta ja kuningatar Vassa.

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1973 Vesimies esiintyi Hanna-Barberan tuottamissa Superystävät animaatiosarjoissa joita tuotettiin vuoteen 1985 asti. Vesimies kuului sarjan vakiosankareihin suurimmaksi osaksi ensimmäisestä sarjasta lähtien, jolloin kahdessa ensimmäisessa sarjassa hahmon äänenä toimi Norman Alden. Myöhemmissä sarjoissa Vesimiehen äänenä toimi William Callaway.

Teräsmies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies teki yhden jakson mittaisen vierasroolin Teräsmiehen animaatiosarjassa vuonna 1999 jaksossa "A Fish Story", jossa sankarin äänenä toimi Miguel Ferrer. Se poikkesi luonteeltaan edellisiin sarjoihin verrattuna olemalla jämäkämpi ja komentavampi Atlantisin kuningas.

Sarjassa Vesimies käy kapinaan rannikkoasukkaita vastaan, kun Lex Luthor aiheuttaa meressä vakavia ongelmia meren eläimille kokeillaan. Luthor onnistuu kaappaamaan Vesimiehen, jonka myötä meren eläimet aiheuttavat harmia laivoilla ja veneillä kulkeville ihmisille. Teräsmies saapuu auttamaan Lois Lanen kanssa Vesimiestä, joka on julistaa sodan rannikkoasukkaita vastaan hänen maailmansa häiritsemisestä ja itsensä sieppaamisesta.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimiehellä oli vieraileva rooli Justice League ja Justice League Unlimited -sarjoissa, jossa hahmon äänenä oli Scott Rummell.

Vesimies pohjautui suurilta osin kuumapäiseen antisankariin, joka esiintyi vuosien 1994-2001 Vesimiehen sarjakuvissa. Hahmon ulkonäkö oli myös erilainen Teräsmies-sarjaan nähden pidempineen hiuksineen ja partoineen. Sarjan aikana hän uhrasi kätensä pelastaakseen poikansa, jonka Orm jätti kuolemaisilleen, yrittäessään syrjäyttää veljeään, Vesimiestä kuninkaan valtaistuimelta. Vesimies esiintyi myöhemmin myös Justice League Unlimitedin sarjan alussa, auttaessaan Teräsmiestä, Batmania ja Ihmenaista taistelemaan Ultimen ryhmää (Wind Dragon, Longshadow, Juice, Downpour ja Shifter) vastaan.

Vesimiestä ei kuitenkaan voitu enää käyttää sarjan myöhemmissä jaksoissa oikeudellisista syistä, Aquaman pilottijakson myötä. Samaisesta syystä Vesimiehen arkkivihollinen Black Manta ei myöskään esiintynyt sarjassa omalla nimellä.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies on yksi päävierashahmoista Batman – pelottomat -sarjassa, jossa hänen äänenä toimi John DiMaggio. Hahmo on kuvailtu sarjakuvan tavoin Atlantisin kuninkaaksi ja merten suojeliaksi. Vesimies esiintyy sarjassa ystävällisenä seikkailijana, jolla on tapana kertoa omista seikkailuistaan lähes jokaiselle henkilölle tilanteesta riippumatta. Vesimiehellä on tuttujen erikoisvoimien lisäksi kyky manipuloida ympärillä olevaa vettä, sekä luoda niistä palloja, miekkoja ja suojakilpiä. Hahmon ulkonäkö pohjautuu pääosin alkuperäiseen oranssipaitaiseen ja vihreätrikoiseen versioon parran kera.

Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimiehellä oli pieni rooli elokuvassa Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama, jossa hän toi merelle oletettavasti hukkuneen Teräsmiehen takaisin rannikolle.

Justice League: Crisis on Two Earths[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimiehellä oli edellisen animaatioelokuvan tavoin pieni rooli vuoden 2010 elokuvassa Justice League: Crisis on Two Earths, jossa hahmon äänenä toimi Josh Keaton. Hän auttoi Batmania taistelemaan Superwomanin kätyreitä vastaan, jotka olivat tunkeutuneet Oikeuden Puolustajien vahtitorniin.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi Young Justice animaatiosarjassa vuoden 2010 loppupuolella, jossa hän on mentorin roolissa yhdessä muiden Oikeuden Puolustajien kanssa nuoremmille sankareille. Hahmon äänenä toimii Phil LaMarr.

Justice League: Flashpoint Paradox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: The Flashpoint Paradox, jossa hahmon äänenä toimi Cary Elwes. Elokuvassa Salaman vahingossa luomassa vaihtoehtoisessa maailmassa Vesimiehen johtama Atlantis oli sodassa Amazoneja vastaan ja Vesimies melkein tappoi Kyborgin taistelun aikana, kunnes Teräsmies katkaisi tämän käden laserkatseellaan. Myöhemmin Ihmenainen onnistui tappamaan Vesimiehen taistellessaan tätä vastaan.

JLA Adventures: Trapped in Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyy animaatioelokuvassa JLA Adventures: Trapped in Time, jossa häntä ääninäyttelee Liam O'Brien.

Justice League: Throne of Atlantis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyy päähahmona animaatioelokuvassa Justice League: Throne of Atlantis, jossa häntä ääninäyttelee Matt Lanter.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi vuoden 2019 DC Super Hero Girls sarjan jaksossa "#TheAquamanCometh", jossa häntä ääninäytteli Will Friedle. Jaksossa Garth yritti epätoivoisesti tehdä vaikutuksen Vesimieheen, jotta tämä hyväksyisi tämän apulaisekseen. Vesimies esiintyi myöhemmin sarjaan pohjautuvassa animaatioelokuvassa Teen Titans Go! & DC Super Hero Girls: Mayhem in the Multiverse, jossa häntä ääninäytteli Will Friedle.

Lego DC Comics Super Heroes: Aquaman: Rage of Atlantis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi päähahmona animaatioelokuvassa Lego DC Comics Super Heroes: Aquaman: Rage of Atlantis, jossa häntä ääninäytteli Dee Bradley Baker.

DC Super Hero Girls: Legends of Atlantis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi animaatioelokuvassa DC Super Hero Girls: Legends of Atlantis, jossa häntä ääninäytteli Max Mittelman.

Injustice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi lyhyesti animaatioelokuvassa Injustice, jossa häntä ääninäytteli Derek Phillips. Elokuvassa Vesimies erosi Oikeuden Puolustajista Teräsmiehen ryhdyttyä diktaattoriksi.

Harley Quinn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimies esiintyi lyhyesti Harley Quinn animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Chris Diamantopoulos.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimiestä näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967–1968 Marvin Miller The Superman/Aquaman Hour of Adventure
Aquaman
1973–1977 Norman Alden Superystävät
The All-New Super Friends Hour
1978–1985 William Callaway Superystävät
The World's Greatest SuperFriends
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1999 Miguel Ferrer Teräsmies
2001–2004 Scott Rummell Justice League
Justice League Unlimited
2005 Seth MacFarlane Robot Chicken
2005–2008, 2010 Alan Ritchson Smallville Justice League: The New Frontier
2006 Bryce Johnson Justice League Heroes
2007 Justin Hartley Aquaman
2008–2011 John DiMaggio Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2010 Josh Keaton Justice League: Crisis on Two Earths
2010–2013, 2017 Phil LaMarr Young Justice Injustice: Gods Among Us
Injustice 2
2011 Jens Anderson DC Universe Online
2013 Cary Elwes Justice League: The Flashpoint Paradox
2016–2019
2021–2023
Jason Momoa Peacemaker Batman v Superman: Dawn of Justice
Justice League
Aquaman
Lego Elokuva 2
Zack Snyder’s Justice League
Aquaman and the Lost Kingdom

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smallville jakso Aqua 5. tuotantokausi 4. jakso

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]