Vesileinikki ja rantakivet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesileinikki ja rantakivet
Eero Järnefelt - Pond Water Crowfoot - Google Art Project.jpg
Nimi Vesileinikki ja rantakivet
Tekijä Eero Järnefelt
Valmistumisvuosi 1895
Taiteenlaji maalaus
Korkeus 38 cm
Leveys 28 cm
Sijainti Ateneumin taidemuseo
Paikkakunta Helsinki

Vesileinikki ja rantakivet on Eero Järnefeltin (1863–1937) öljyvärimaalaus kankaalle, 38×28 cm, vuodelta 1895. Maalaus on taiteilijan toinen teos tästä aiheesta. Teos kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos kuvaa realistisella otteella kukkivaa vesileinikkiä läpinäkyvässä rantavedessä. Maalauksessa on kuvattu kasvin ohella pientä virtausta, auringon valoa veden pinnassa sekä kiviä veden pohjalla. Teoksen antama vaikutelma on viileän herkkä hetki tuon kasvin elämästä sen karussa ympäristössä. Pehmentävänä tekijänä ovat sammaloituneet kivet pinnan alla - ne ikään kuin kertovat lämmön yhdistymistä sittenkin kasvin elämään. Eero Järnefeltin tätä aiemmassa unenomaisessa vesileinikkityössä kasvi oli kuvattu violetinsinistä tasaista taustaa vasten. Tämä rantavesiaiheinen teos puolestaan saa voimansa siitä, että se kuvaa taitavasti syvenevää vettä hennon kasvin kasvualustana.

Veteen liitetyt luontoaiheet, niin kasvit kuin eläimetkin, olivat Järnefeltille läheisiä. Hän oli kiinnostunut sekä suppeista että laajoista näkymistä, kuten Kolin kansallismaisemasta, joka on tullut monille suomalaisille tutuksi hänen töidensä kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leena Ahtola-Moorhouse: Eero Järnefelt: Vesileinikki ja rantakivet. Teoksessa Ateneum opas. Toim. Timo Huusko. 2007. s.61

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]