Vesikauris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesikauris
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Hirvieläimet Cervidae
Alaheimo: Vesikauriit[2]
Hydropotinae
Trouessart, 1898
Suku: Hydropotes
Swinhoe, 1870
Laji: inermis
Kaksiosainen nimi

Hydropotes inermis
Swinhoe, 1870

Synonyymit
  • Hydropotes affinis Brooke, 1872
  • Hydropotes argyropus Heude, 1884
  • Hydropotes kreyenbergi Hilzheimer, 1905
Alalajit [3]
  • H. i. inermis
  • H. i. argyropus
Katso myös

  Vesikauris Wikispeciesissä
  Vesikauris Commonsissa

Vesikauris eli kiinanvesikauris (Hydropotes inermis)[4][2] on pienikokoinen hirvieläinlaji, joka esiintyy alkuperäisenä itäisessä Aasiassa - Kiinassa ja Korean niemimaalla.[1] Se on vesikauriiden alaheimon (Hydropotinae) ainoa laji,[5] ja jaetaan kahteen alalajiin.[3]

Täytetty vesikaurisuros. Huomaa yläleuan pitkät kulmahampaat.

Vesikauriilla ei ole sarvia ja se on siten ainoa hirvieläinlaji, jonka uroksilla ei ole sarvia aseinaan.[2] Niiden sijasta uroksen yläkulmahampaat ovat kehittyneet noin seitsemän senttimetrin pituisiksi torahampaiksi, joita se käyttää tappeluissa muita uroksia vastaan.[2] Hirvieläimistä vesikauriin lisäksi vain muntjakeilla ja tupsumuntjakilla on vastaavanlaiset torahampaat. Vesikauriin turkki on väriltään kesällä punaruskea ja talvella himmeän ruskea. Vasoilla on kyljissään vaaleita täpliä.[2] Vahvat takaraajat ovat eturaajoja pidemmät. Korvat ovat lyhyet ja pyöreähköt.

Vesikauriin säkäkorkeus on täysikasvuisella uroksella 52 cm ja naaraalla 48 cm. Uros voi painaa 14 kg, naaras on sitä pari kiloa kevyempi.[2]

Vesikauriin elinympäristöä ovat suot, ruovikot ja matalaa ruohoa kasvavat alueet. Vesikauris elää pääosan elämästään yksin. Jokaisella uroksella on oma reviirinsä. Lajin tiineysaika kestää keskimäärin 176 vuorokautta, ja vasoja syntyy usein kolme kerrallaan[2].

Vesikauriin ternimaitoa käytetään kiinalaisessa lääketieteessä ja sen vuoksi lajia metsästetään Kiinassa. Vesikauriita on istutettu Isoon-Britanniaan ja Ranskaan.[1]

Vesikauris ei nimestään huolimatta ole sukua kääpiövesikauriille eli afrikankääpiökauriille (Hyemoschus aquaticus), joka kuuluu kääpiökauriiden (Tragulidae) heimoon.

  1. a b c Harris, R.B. & Duckworth, J.W.: Hydropotes inermis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.3. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.12.2017. (englanniksi)
  2. a b c d e f g Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 80–81, 84 ja 88. Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.
  3. a b Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Hydropotes inermis Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Johns Hopkins University Press. Viitattu 20.2.2011. (englanniksi)
  4. Vesikauris (kiinanvesikauris) – Hydropotes inermis laji.fi
  5. Subfamily Hydropotinae UltimateUngulate.com

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]