Vesihilvet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesihilvet
Vesihilpi (Catabrosa aquatica)
Vesihilpi (Catabrosa aquatica)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Vesihilvet Catabrosa
P.Beauv.
Katso myös

  Vesihilvet Wikispeciesissä
  Vesihilvet Commonsissa

Vesihilvet (Catabrosa) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi vain kaksi lajia, joiden lisäksi kahden muun sukuun kuvatun lajin taksonominen asema on toistaiseksi epäselvä. Aikojen kuluessa sukuun on kuvattu monia muitakin lajeja, mutta ne on sittemmin tulkittu samaksi lajiksi jonkin jo aiemmin kuvatun lajin kanssa. Tämän myötä vesihilvellä (Catabrosa aquatica) onkin runsaasti erilaisia tieteellisiä synonyyminimiä.[1]

Vesihilvet ovat monivuotisia, rönsyjä muodostavia heiniä, joilla on hennot varret. Vesihilpien lehdet ovat leveitä, sileitä ja pehmeitä sekä keulakärkisiä. Lehtien kielekkeet ovat isoja, noin 5 mm pitkiä ja tylppäpäisiä. Vesihilpien kukinto on röyhy, joka on veltto ja tuuhea. Tähkylät ovat 3–4 mm pitkiä, kaksikukkaisia, vihneettömiä ja yleensä punavioletteja. Tähkylöiden kaleet ovat hyvin eripituiset. Sisäkale on tähkylää lyhyempi sekä kolmisuoninen ja ulkokaleen suonitus on epämääräinen. Ulkohelve on pyöreäpäinen, kalvokärkinen ja kolmisuoninen.[2]

Suvun lajeista Suomessa ja Ruotsissa esiintyy ainoastaan vesihilpi (Catabrosa aquatica).[3][2] Sitä tavataan Suomessa lähinnä Perämeren pohjukan ympäristössä[3].

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Plant List (Catabrosa) The Plant List. 2013. Viitattu 13.10.2017. (englanniksi)
  2. a b Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Källgräs (Catabrosa) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 13.10.2017. (ruotsiksi)
  3. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Vesihilpi (Catabrosa aquatica) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 13.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]