Versosurma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Versosurma on lähinnä männyllä esiintyvä kasvitauti, mutta sitä tavataan myös kuusella. Taudin aiheuttaa surmakka-niminen sieni, jota on kahta eri tyyppiä. Yleensä tauti tappaa männyn kasvaimia latvuksen alaosassa ja aiheuttaa elävän latvuksen supistumista, mutta surmakan toinen muoto aloittaa tuhonsa myös puun latvasta.

Surmakan itiöt leviävät sateisella säällä. Versosurmaepidemiat lähtevätkin liikkeelle kylminä ja sateisina kasvukausina. Epidemiat voivat aiheuttaa männiköissä suuria kasvutappioita, vajaatuottoisuutta ja pahimmillaan jopa metsiköiden tuhoutumista. Taimitarhoilla taudista on haittaa männyntaimien kasvatukselle, ja versosurma on ajoittain haitannut männyn viljelyä. Kuusella tauti esiintyy lievempänä kuin männyllä.

Kylmillä ja kosteilla kasvupaikoilla versosurman tautiriski on suurin. Männyn kestävyyteen vaikuttaa viljelymateriaalin alkuperä: tuhoriski kasvaa siirrettäessä eteläistä alkuperää pohjoiseen. Jos taimikossa tavataan versosurmaa, niin sairastuneet puut on syytä poistaa, ja taimikkoa kannattaa muutoinkin harventaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]