Vermontin kuvernööri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vermontin kuvernööri
Nykyinen
Phil Scott

5. tammikuuta 2017 lähtien
Virka-asunto The Pavilion (työtoimisto)
Kauden pituus 2 vuotta, kausia ei rajoitettu
Perustettu 13. maaliskuuta 1778
Ensimmäinen Thomas Chittenden
Palkka 184 100 $ (vuodessa)
Kotisivut https://governor.vermont.gov

Vermontin kuvernööri (engl. Governor of Vermont) on Vermontin hallinnon päämies ja Vermontin asevoimien ylipäällikkö. Kuvernöörillä on velvollisuus valvoa ja toimeenpanna osavaltion lakeja ja valta vahvistaa uudet lait.[1] Lisäksi kuvernöörillä on veto-oikeus Vermontin uusiin lakiesityksiin, joka voidaan kumota parlamentin ylä- ja alahuoneen kahden kolmasosan enemmistöllä.[2] Kuvernööri valitaan kahden vuoden välein äänestyksellä.[1] Vermontin kuvernöörin työtoimisto sijaitsee osavaltion pääkaupungissa Montpelierissä.

Vermontin ensimmäinen kuvernööri oli Thomas Chittenden, joka aloitti työssään 13. maaliskuuta 1778 Vermontin tasavallan kuvernöörinä. Alle 13 vuoden päästä tästä Vermontista tuli osavaltio.

Kuvernööriehdokkaan tulee olla asunut Vermontissa vähintään neljä vuotta vaalipäivään mennessä ja hänen tulee olla vähintään 18-vuotias. Kuvernööriehdokkaalla ei voi olla muuta lainsäädännöllistä tai perustuslaillista virkaa. Hänellä ei saa olla myöskään liittovaltion virkaa, poissulkien armeijan virat. Kuvernööriä ei voida myöskään nimittää mihinkään muuhun Vermontin osavaltion nimittämään virkaan.[1]

  1. a b c Governor of Vermont, Ballotpedia ballotpedia.org. Viitattu 26.6.2022. (englanniksi)
  2. Veto overrides in state legislatures Ballotpedia. Viitattu 26.6.2022. (englanniksi)